Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) lanceerde vandaag een campagne om het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen te verminderen.

Met de campagne ‘Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen’ wil de minister zorgverstrekkers en patiënten beter bewust maken van de risico’s van deze geneesmiddelen. Ze wil meteen ook gezondere alternatieven onder de aandacht brengen. Momenteel worden er in België dagelijks 1,25 miljoen doses slaap- en kalmeermiddelen afgeleverd wat ons land meteen tot wereldkampioen maakt.

“Gezonde voeding, voldoende beweging, een regelmatig slaappatroon, genoeg ontspanning en een evenwichtig werkritme: dát zijn de beste remedies tegen slaap-, stress- of angstproblemen”, geeft de minister enkele alternatieven. “Slaap- en kalmeermiddelen bieden geen duurzame oplossing, ze werken enkel in op de symptomen. Bovendien zijn er belangrijke risico’s aan verbonden, zoals verslaving en concentratieproblemen. Met deze campagne willen we patiënten én zorgverleners aanzetten om minder snel voor een pilletje te kiezen maar tijd en moeite te investeren in een structurele aanpak.”

Met de campagne wil De Block niet zeggen dat slaap- en kalmeermiddelen in geen enkele situatie nog gebruikt mogen worden. Ze kunnen voor sommige mensen een aanvulling zijn op een niet-medicamenteuze behandeling, maar dan wel steeds beperkt in dosis en gelimiteerd in tijd. “Jammer genoeg gebruiken veel patiënten met angst-, stress- of slaapproblemen deze medicijnen als enige behandeling, bovendien op langdurige basis. En dat houdt een belangrijk risico in. Benzodiazepines, de meest gebruikte slaap- en kalmeermiddelen, leiden immers tot gewenning en zelfs tot afhankelijkheid. Al na twee weken kunnen mensen verslaafd raken. Daarnaast kunnen ze verschillende andere nevenwerkingen hebben, zoals geheugen- en concentratieproblemen, verwardheid, een verhoogd risico op vallen bij ouderen enzovoort.”

Artsen en apothekers spelen voor De Block een cruciale rol in het correcte gebruik van deze medicatie. Ze moeten de patiënten sensibiliseren, informeren, motiveren en begeleiden. De campagne moet het zorgverstrekkers makkelijker maken om het gesprek met de patiënt aan te gaan. Ze kunnen bovendien een beroep doen op een digitaal hulpmiddelenboek met daarin talrijke adviezen en praktische tools over het correct gebruik van de geneesmiddelen en manieren om te ontwennen na een verslaving. Een e-learningmodule en sensibiliseringsmateriaal moeten voor de rest zorgen. In de loop van de komende week krijgen huisartsen en apothekers het nodige materiaal thuis bezorgd.


Zie ook: www.health.belgium.be