D4D Netwerkavond: Slaap

24 jan
Datum
24 januari 2019 19:00 – 22:00Toevoegen aan kalender 2019-01-24 18:00:00 2019-01-24 21:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Andere organisatie
Adres

Sint-Vincentiusziekenhuis - Auditorium Brederode
Sint-Vincentiusstraat 20
2018 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Netwerkavonden zijn gratis voor D4D-leden. Niet-D4D-leden betalen 50 euro per avond.
Accreditatie
Aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

Over dit evenement

Omdat mensen ongeveer 1/3 van hun leven slapen, vormt slaap een belangrijk onderdeel van ons welbevinden. Externe en interne omstandigheden kunnen onze slaapkwaliteit mogelijks negatief beïnvloeden. Slaapproblemen komen dan ook frequent voor, niet enkel bij mensen die in shiften werken. Naar schatting wordt 50% van ons ooit in zijn/haar leven geconfronteerd met enige vorm van slapeloosheid. Overdag kunnen ze zich moeilijker concentreren en ze presteren minder. ’s Nachts liggen ze te piekeren. Ze zien steeds meer op tegen gaan slapen en ontwikkelen een verkeerd slaapgedrag. De angst niet te kunnen slapen vergroot de stress en versterkt de slaapproblemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Medicatie brengt niet (altijd) een lange termijn oplossing.
 
In deze lezing krijg je meer inzicht in wat (goede) slaap is. Samen bekijken we het systeem dat ervoor zorgt dat we een kwaliteitsvolle slaap hebben en bespreken de impact van ons gedrag op slaap. We formuleren ook adviezen om de slaap ondanks externe omstandigheden te optimaliseren. Een lezing met concrete tips om (nog) beter te slapen.
 
Erik Franck (°1974) is erkend psycholoog, gedragstherapeut (UGent) en supervisor van de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie. Hij is tevens deeltijds Professor aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen waar hij peoplemanagement doceert aan artsen en verpleegkundigen. Zijn onderzoek focust zich op ‘workforce management’, ‘teamwork’ en ‘professional wellbeing’ in de zorg.  Sedert 2003 werkt hij als klinisch psycholoog met specialisaties in burn-out en slaapproblemen. Vanuit Better Minds At Work geeft hij trainingen, coaching, workshops en lezingen in organisaties in binnen en buitenland rond thema’s als professioneel welbevinden, burn-out en (coachend) leiderschap.