De tweede melanoom studiedag

15 dec
Datum
15 december 2018 09:15 – 18 december 2018 17:00Toevoegen aan kalender 2018-12-15 08:15:00 2018-12-18 16:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Andere organisatie
Adres

Crowne Plaza Hotel Antwerpen
Gerard le Grellelaan 10
2020 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Inschrijven voor deze activiteit

DE TWEEDE MELANOOM STUDIEDAG van 15 DECEMBER 2018 IN ANTWERPEN

Melanoompunt organiseert jaarlijks een studiedag waarbij een waaier aan onderwerpen in verband met melanoom onderzoeksresultaten, stand van zaken van melanoombehandeling, overheidsondersteuning, patiëntenrechten, psychologische ondersteuning, voeding, massages en nog meer kunnen aan bod komen.

Op zaterdag 15 december 2018 gaat de tweede studiedag van Melanoompunt door in het ruime Crowne Plaza hotel van Antwerpen.

inschrijven doe je hieronder.

Programma 2018

VOORPROGRAMMA

09:15 Snelcursus Melanoom (prof. Dr. Vibeke Kruse, UZ Gent)
Voor de start van de eigenlijke studiedag krijgt iedereen die het wenst de kans om kennis van melanoom en behandelingen op te frissen. In deze aparte ochtendsessie wordt uitgelegd hoe een melanoom ontstaat en hoe de behandelingen precies werken. Alles wordt zo op een rijtje gezet zodat je opgefrist kunt deelnemen aan de studiedag. Er is ook tijd om vragen te stellen zodat alles duidelijk is om aan de sessies van het hoofdprogramma te beginnen.

 • Wat is melanoom? Hoe verspreidt een melanoom zich?
 • Welke behandelingen zijn er in welk stadium? Hoe werken ze?
 • Welke richtlijnen zijn er voor beeldvorming en opvolging?

STUDIEDAG SESSIES

10:15 Verwelkoming  studiedag (Kacie King, Melanoompunt)

10:25 Nieuwe opties voor Melanoom Stadium 3  (dr. Aljosja Rogiers, UZ Leuven)
Sinds dit jaar zijn er belangrijke ontwikkelingen voor stadium 3 melanoompatiënten. Er zijn behandelingsmogelijkheden en bestaande procedures (zoals klierruiming) worden in vraag gesteld. 

10:50 Ervaringen van melanoompatiënten en naastbetrokkenen (prof. Paul Gemmel, UGent)
Dit project probeert een dieper inzicht te krijgen in de ervaringen van de patiënt met melanoom en naastbetrokkenen in de opeenvolgende contacten met zorgverleners doorheen het traject van consultaties, behandelingen, scans, opnames.. Bedoeling is om de organisatie van het zorgverleningsnetwerk beter af te stemmen op de noden.

11:00 Melanoma management

 • De huidige melanoombehandelingen zijn een zegen voor veel melanoompatiënten. Maar ze zijn lang niet feilloos. Hoe gaan we om met resistentie? Welke therapie wordt eerst opgestart en waarom? Wanneer schakelen we over tussen therapieën? Hoe lang neem ik immuuntherapie? Hoe behandelen we de neveneffecten? Hoe weten we wie reageert of niet?
 • We bekijken nieuwe ontwikkelingen die zich hebben bewezen ten opzichte van vorig jaar. Hopelijk kunnen we met de laatste nieuwe data en bevindingen passende nieuwe antwoorden formuleren.

11:25 Melanoom in de toekomst (prof. Dr. Pol Specenier, UZ Antwerpen)
Het onderzoek naar melanoom en zijn behandelingen is gelukkig nog volop gaande. Wat is er veranderd en bijgekomen sedert vorig jaar? Welke therapieën zitten in de pijplijn en/of welke combinaties zijn beloftevol? Welke aspecten worden nog onderzocht?

11:45 Getuigenis van naastbetrokkene (Zoë King)

11:55 Vraag en antwoord sessie
Alle sprekers van de voormiddag verzamelen zich en beantwoorden vragen van de deelnemers. Ze wisselen ervaringen en bevindingen uit met elkaar.

LUNCH

13:30 Melanoom speeddate (enkel voor melanoompatiënten en naastbetrokkenen)
Patiënen en naastbeetrokkenen treffen elkaar in korte ontmoetingen van 2 minuten. in een beperkt tijdsbestek ontmoet je veel "collega's".

PATIËNTENSESSIES

14:15 PARALLELSESSIES 1

 • Oogmelanoom (prof. Dr. van der Velden, LUMC Leiden)
  Een melanoom kan op veel plekken voorkomen, zoals ook in het oog: uveamelanoom. In deze sessie bekijken we wat een oogmelanoom is, hoe het zich ontwikkelt en welke behandelingen effectief zijn. Zijn er ook nieuwe ontwikkelingen op komst?
 • Hoe praat ik met mijn arts (Annemie Vandermeulen, Trefpunt KU Leuven)
  Er is vaak geen andere keuze dan veel in handen van je arts te leggen. Een goede verstandhouding, een sterke vertrouwensband en een heldere communicatie zijn cruciaal in dit proces. Hoe bespreek je samen dingen? Hoe breng je zelf iets aan? Hoe begrijp je wat er gezegd wordt?

15:15 PARALLELSESSIES 2

 • Erfelijkheid (dr. Gruis, LUMC Leiden)
  In hoeverre is melanoom erfelijk? Wat is FAMMM? Wat betekent een diagnose voor familieleden? Kan ik dit laten testen? We bekijken de erfelijkheid van melanoom.
 • Hoe volg ik een klinische studie in het buitenland? 
  Melanoompatiënten hebben sids kort succesvolle therapieën. Zowel immuuntherapie als de doelgerichte therapie geven hoop, een kwalitatieve levensverlenging, of zelfs genezing.
  Maar helaas werken deze therapieën nog niet voor iedereen. Daarom zijn wij nog zeer afhankelijk van klinische studies. Soms is een studie echter niet beschikbaar in België of gewoon volzet. In een ander land kan je mogelijks wel in een studie stappen. Maar dat kost veel geld. Hoe pak je dit aan?
  Er is een kluwen van procedures rond dergelijke projecten ontwikkeld door mutualiteit, RIZIV, enz. Kunnen ziekenhuizen van hier ook samenwerken? 

16:00  Voorstelling Melanoompunt programma 2019, dankwoorden en afsluiting (Luc Chalmet)

16:30 praatcafé

17:30 einde