Doe-dag 2019, verfijn je kennis en vaardigheden

30 nov
Datum
30 november 2019 08:30 – 13:00Toevoegen aan kalender 2019-11-30 07:30:00 2019-11-30 12:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Domus Medica
Adres

Huis van de Bouw
Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Haio leden: €65; Huisarts leden: €120; Haio niet-leden: €105; Huisarts niet-leden: €195
Accreditatie
Accreditering wordt aangevraagd
Inschrijven voor deze activiteit

Op zaterdag 30 november, van 9.00 tot 12.30 uur, kunt u verschillende praktische vaardigheden (opnieuw) inoefenen of actualiseren. 

Het programma bestaat uit zes praktische workshops, waarvan u er twee kunt volgen. Elke workshop duurt anderhalf uur.  

Bij inschrijving vragen wij u om vier keuzes door te geven, waarbij wij rekening houden met uw voorkeur. Op de dag zelf ontvangt u uw toegewezen keuze(s).

Programma

  • 08.30-09.00 uur: Onthaal met koffie/thee
  • 09.00-10.30 uur: Keuze eerste workshop
  • 10.30-11.00 uur: Koffiepauze
  • 11.00-12.30 uur: Keuze tweede workshop

Workshops

Zevende dag onderzoek pasgeboren kind

Sinds het verkort verblijf op de kraamafdeling zijn huisartsen meer betrokken in de zorg voor de zuigeling, zoals het uitvoeren van een zevende dag onderzoek, de interpretatie van de gewichstevolutie, het beoordelen van mineure en majeure zuigelingenpathologie, het inschatten van icterus,… Deze jongste patiëntengroep brengt een nieuw scala aan pathologieën en vaardigheden met zich mee.

In deze workshop wordt een duidelijke kapstok meegegeven voor het uitvoeren van een zevende dag onderzoek. Door middel van beeldmateriaal, quizjes en casussen zoomen we in op urgente maar ook banale frequente zuigelingenpathologie. Eigen casussen en beeldmateriaal zijn welkom!

Spreker: Carmen Claeys, huisarts

Atopische dermatitis en voedselallergie

Atopische dermatitis is een huidziekte die zowel bij kinderen als volwassenen frequent voorkomt. Naast de huidaantasting hebben deze patiënten ook andere problemen, zoals astma, hooikoorts en voedselallergie.

Tijdens de workshop wordt kort een overzicht gegeven over wat atopisch eczeem precies is en worden praktische tips meegegeven rond huidzorg en behandeling van atopisch eczeem. Verder zal door middel van casuïstiek praktisch ingegaan worden op diagnose en behandeling van voedselallergie.

Spreker: Hilde Lapeere, arts-specialist UZ Gent

Brandwondenzorg in de huisartsenpraktijk

Deze workshop wil de kennis over brandwonden en -zorg vergroten. In het eerste deel komt aan bod hoe men brandwonden beoordeelt. In het tweede deel wordt de zorg van ambulant behandelbare brandwonden besproken aan de hand van producten en met welke verbanden ze optimaal aangewend worden. In een derde deel komen doorverwijscriteria aan bod. Tot slot, als er tijd en interesse is, kan ook ingegaan worden op de opvang en behandeling van de zwaardere brandwonden in het brandwondencentrum.

Spreker: Lieve De Cuyper, chirurg

Herkennen van tropische ziektes (max. 12 dln.)

Door de globalisering komen artsen steeds vaker in aanraking met importpathologie. In deze workshop worden de drie meest voorkomende problemen na terugkeer van op reis belicht: koorts, diarree en huidproblemen. 
Na een korte inleiding over reisanamnese gaan we samen aan de slag met diagnostische landschappen en klinisch redeneren, om te eindigen met een fotoquiz. 

Spreker: Steven Declercq, onderzoeker ITG

Opvangen acute situaties thuisconsultaties (max. 15 dln.)

Huisartsen komen veel meer dan andere hulpverleners op huisbezoek. De vele huisbezoeken leveren een schat aan ervaring op, maar er is ook gevaar voor routine. Urgentieartsen, spoedgevallenverpleegkundigen en sinds kort ook ambulanciers-hulpverleners (112 badgehouders) werken daarom met een internationaal gebruikte ABCDE-aanpak om ervoor te zorgen dat veiligheidsrisico’s worden opgemerkt, dat urgenties worden opgemerkt en onderscheiden worden van minder urgente zaken en dat de juiste inschattingen en handelingen worden getroffen. Ook in een onverwachte en mogelijk traumatiserende situatie is de ABCDE-benaderingsmethode uiterst efficiënt. 

Tijdens deze workshop leren wij door scenariotraining huisartsen deze methode in de praktijk om te zetten. Het is een tool die onmiddellijk gebruikt kan worden tijdens huisbezoeken, maar ook in de artsenpraktijk zelf.

Spreker: Bart Debie, hoofddocent Dringende Geneeskundige Hulpverlening

Voetwondenzorg in de huisartsenpraktijk

Er zijn verschillende soorten voetwonden. Een wondje op of onder de voet geneest doorgaans vanzelf. Maar als wondjes pijnlijk blijven en gaan zweren of niet willen helen, is er meer aan de hand. Ze beginnen vaak onschuldig, maar eenmaal ontstoken, passen de schoenen niet meer goed en wordt bewegen moeilijk. Bij personen met diabetes vormen voetwonden een groot risico. Bijna een kwart van de mensen met diabetes heeft een voetprobleem. Een onschuldig voetwondje dat wordt verwaarloosd of slecht verzorgd, kan voor een diabetespatiënt levensbedreigend zijn.
De podoloog is de paramedicus bij uitstek die de huisarts kan bijstaan in de voetzorg. In deze workshop gaan we dieper in op de zorg van wonden en de rol van de podoloog. We geven tips en uitleg over de gepaste voeten(wond)zorg en hoe wonden te vermijden want voorkomen is beter dan genezen. 

Spreker: Isabo Huyghe en Caroline Teugels, podologen

Annuleren

U kunt kosteloos annuleren t.e.m. 24 november 2019. Na deze datum dient u het bedrag van uw factuur te voldoen. Alle wijzigingen en/of annulaties dienen per e-mail gestuurd te worden naar vorming@domusmedica.be. Een annulatie is pas definitief wanneer u van ons een bevestiging ontvangen heeft.  Er worden geen terugbetalingen voorzien voor de deelnemers die niet komen opdagen op de dag van het evenement.