Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Kinderen getuige van partnergeweld

23 mei
Datum
23 mei 2019 08:45 – 24 mei 2019 16:00Toevoegen aan kalender 2019-05-23 06:45:00 2019-05-24 14:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Andere organisatie
Adres

Bluepoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9
2600 Antwerpen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
220 Euro voor 2 dagen of 125 Euro voor 1 dag.
Inschrijven voor deze activiteit

Tweedaags congres voor het 40-jarig bestaan van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen

Onderzoek toont aan dat jonge kinderen erg kwetsbaar zijn als ze getuige zijn van interpersoonlijk trauma, zoals partnergeweld.

Dit getuige zijn heeft invloed op hun ontwikkeling, in het bijzonder op hun gevoel van veiligheid, hun relationele vaardigheden, zelfwaardegevoel, wereldbeeld en neurobiologische ontwikkeling.

Ouders spreken vaak de hoop uit dat hun kinderen het geweld kunnen vergeten. Dr. Chandra Ghosh Ippen, de hoofdspreekster van dit congres, geeft evenwel aan dat de herinnering aan het trauma aanwezig blijft, ook bij heel jonge kinderen.

Zij benadrukt het belang van samen met ouders en jonge kinderen in dialoog te gaan om op deze manier tot een nieuwe, meer constructieve ervaring te komen.

De impact van het getuige zijn van partnergeweld toont zich op alle leeftijden. Toch blijft het een miskende vorm van kindermishandeling waarvan de gevolgen vaak onderschat worden. In de diverse workshops wordt er stilgestaan bij deze impact en hoe hier met kinderen, jongeren, ouders en omgeving woorden aan te geven. Als afsluiter van dit tweedaags congres gaat Chandra Ghosh Ippen in debat met een aantal prominenten uit de welzijns- en hulpverlenerswereld.

Programma donderdag 23.05.19

 • 8.45u: Onthaal en koffie
 • 9.15u: Inleiding en kortfilm: “Bewijsstuk A” - Jeugdfilm Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen ism productiehuis Geronimo
 • 10.15u: Chandra Ghosh Ippen - Understanding the developmental consequences of interpersonal trauma and creating systems that support healing: part 1
 • 11.25u: Koffiepauze
 • 11.50u: Chandra Ghosh Ippen - Understanding the developmental consequences of interpersonal trauma and creating systems that support healing: part 2
 • 13u-14u: Lunchpauze
 • 14u-15.15u: Workshop 1 (zie opties)
 • 15.30u-16.45u: Workshop 2 (zie opties)

Programma vrijdag 24.05.19

 • 8.45u: Onthaal en koffie
 • 9.25u-11u: Chandra Ghosh Ippen - Speaking the unspeakable and repairing the protective shield: lessons learned from child-parent psychotherapy: deel 1
 • 11u: Koffiepauze
 • 11.25u-12.30u: Chandra Ghosh Ippen - Speaking the unspeakable and repairing the protective shield: lessons learned from child-parent psychotherapy: deel 2
 • 12.30u-13.30u: Lunchpauze
 • 13.30u-15.30u: Debat met prominenten uit de welzijns- en hulpverlenerswereld
 • 15.30u-16u: Nabeschouwingen
 • 16u: Feestelijke receptie

Opties workshops

1. Dr. An-Sofie Van Parys: Hoezo roze wolk? Over partnergeweld en zwangerschap...

An-Sofie Van Parys geeft in deze interactieve workshop meer zicht op de frequentie van partnergeweld in de periode rond de zwangerschap, op de impact en de gevolgen hiervan op de zwangerschap, de ontwikkeling van de foetus en de baby. Ze reikt handvatten aan om hiermee aan de slag te gaan.

2. Chandra Ghosh Ippen: ‘Once I was very scared’: using story to create healing spaces that support developmental repair

During this workshop, participants will learn ways to use the story to help others understand how stress and trauma affect development. Participants will practice using a trauma screening tool based on the book, and they will identify core concepts and strategies embedded within the story that are critical to creating trauma-informed spaces that support developmental repair.

3. Brunhilde Schiettecatte: Conflicthantering

Conflicthantering is een kortdurend aanbod voor ouders ter ondersteuning van lopende hulpverlening. In situaties waarbij ouders samenleven in conflict of waar conflicten blijven bestaan na een scheiding is het soms erg moeilijk om de focus op de kinderen te houden. De conflicten nemen de bovenhand. Met het aanbod streven we ernaar dat ouders vaardigheden ontwikkelen voor het omgaan met conflicten waardoor de lopende hulpverlening gefaciliteerd wordt en er ook positief effect is op de kinderen.

4. Tine Destoop, Silke Van Gool en Annelies Lamens: Diverse wegen in conflict

Kinderen in gewelddadige thuissituaties kunnen kwetsuren oplopen. Maar wat als dat slechts één van de bezorgdheden is? Wat als er ook op diverse andere levensdomeinen problemen zijn? Kinderen getuige van geweld in complexe multi-problemgezinnen.

5. Anja Van Looveren en Els Swolfs: Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet

De beleving van kinderen die getuige zijn van geweld tussen hun ouders staat centraal in deze workshop. Wat voelen ze? In het heetst van de strijd wordt dit vaak niet gezien. Op het VK geven kinderen ons inzage in hun belevingswereld. We willen dit graag delen en meegeven als inspiratiebron voor jullie toekomstig contact met kinderen en ouders.

6. Dr. Inge Vanderstraete en Bieke Detavernier: Delen is helen: onderweg naar een verhaal van ouder én kind.

Het verhaal dat kinderen vertellen die getuige zijn van geweld, is vaak bevreemdend en beangstigend. Het getuigt van chaos en onbegrip. Samen met ouders gaan we op weg om te zoeken hoe we dit verhaal kunnen beluisteren en begrijpen, zodat er ruimte ontstaat voor een verhaal dat ouders en kinderen delen. Het vertellen van een gezamenlijk verhaal vergroot immers de kans dat kwetsuren kunnen helen.

7. Sofie Claes en Sofie Van Doninck: Verlamd door getuigenissen. Samen getuige worden met het kind?

Kinderen die verhalen vertellen over geweld laten een indruk na op ons als hulpverlener. Hoe gaan we om met onze eigen emoties hierover? Raken we hierdoor verlamd of blijven we zoeken naar de veerkracht bij kinderen en ouders om zo verandering in een systeem te krijgen. Ideeën vanuit de praktijk.

8. Bart Weustenraad: Welkom in (w)Onderland...

Bart Weustenraad gaat in gesprek met S., die als kind getuige geweest is van geweld tussen haar ouders. Ze vertelt over de impact van het geweld. We zoeken samen naar wat wij in de aanpak van kinderen en hun gezin kunnen leren.

Bedankt om drie keuzes aan te geven voor de workshops. Naargelang de beschikbaarheid houden wij rekening met jullie eerste twee voorkeuren.

Praktisch

Inschrijven kan je door een mail te versturen via deze link: congresVKA@VKantwerpen.be en door het juiste bedrag over te schrijven.

Graag vermelden in de mail:

 1. Voornaam en naam
 2. Werkcontext
 3. Welke data ben je aanwezig
 4. Drie workshops (nummers volstaan). Wij proberen rekening te houden met uw eerste twee voorkeuren.

Bijdrage in de kosten: 220 Euro voor 2 dagen of 125 Euro voor 1 dag.

Rekeningnummer: BE63001854893008 op naam van “VKA congres mei 2019”