Van rauw verlies naar rouw en verdriet

08 okt
Datum
8 oktober 2020 19:00 – 22:00Toevoegen aan kalender 2020-10-08 17:00:00 2020-10-08 20:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Andere organisatie
Adres

Hogeschool PXL: PXL- Congress
Elfde Liniestraat 23
Zaal Pacioli, Gebouw D
3500 Hasselt
België

bekijk in Google Maps
Inschrijven voor deze activiteit

EVEN SITUEREN 

Het afscheid nemen verliep de laatste maanden helemaal anders dan wat we gewend zijn. Zorgverleners stonden aan het bed van onze dierbaren waar we normaal als familie aanwezig zijn. 

Dit heeft sporen nagelaten bij iedereen. Familieleden zochten naar manieren om verbinding te behouden tijdens het afscheid nemen. Zorgverleners deden alles wat ze konden om deze verbinding te verstevigen. 

Wat kunnen we leren uit deze crisis en hoe kunnen we hierin een weg vinden naar de toekomst toe? 

Vele woonzorgcentra dienden afscheid te nemen van bewoners in omstandigheden die hen vreemd waren. Het con-tact met familie dat anders zo centraal staat, verliep nu op afstand. Maar ook voor families viel deze verbinding weg en dienden ze op zoek te gaan naar andere manieren van afscheid nemen. 

De Hogeschool PXL en het Supportteam Rouwbegeleiding organiseren een avondsymposium waarop teruggeblikt wordt naar de impact van de Coronacrisis op afscheid nemen en rouwen. Er wordt stilgestaan bij de betekenis en de vorm van afscheid nemen in deze bijzondere tijden. 

DATUM 

08.10.2020 

DOELGROEP 

Dit avondsymposium staat open voor hulpverleners, familieleden en alle geïnteresseerden in dit thema. 

PROGRAMMA 

  • 19u00: Onthaal 
  • 19u30: COVID-19: Een bron van rouw, trauma en morele verwonding door Dr. Erik De Soir 
  • 20u15: ‘Wat ons overkomen is’. Stemmen van Verdriet en Veerkracht door Katrien Ruytjens 
  • 20u30: Pauze 
  • 20u45: Op stap in het labyrint van rouw tijdens de Corona-pandemie door Lies Scaut 
  • 21u45: ‘Wat ons overkomen is’. Stemmen van Verdriet en Veerkracht door Katrien Ruytjens 
  • 22u00: Einde 

OVER DE SPREKERS 

Erik de Soir is Dr. in de Psychologie en Dr. in de Sociale en Militaire Wetenschappen. Als traumapsycholoog is hij verbonden aan De Weg Wijzer - Expertisecentrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding en als operationeel brandweerpsycholoog werkzaam voor crisisop-vang in de Hulpverleningszone Noord-Limburg. 

Lies Scaut is als psychotherapeut van De Weg Wijzer gespecialiseerd in rouw en verlies en coördineert het postgraduaat Rouw- en Ver-liescounselor aan de Hogeschool PXL. Zij is als facultymember verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition (US) en richtte tijdens de Coronacrisis het Supportteam Rouwbegeleiding op. 

Katrien Ruytjens is één van de vrijwilligers van het Supportteam Rouwbegeleiding. Ze is als intervisor en ethicus verbonden aan ver-schillende Limburgse zorgorganisaties en auteur van het boek ‘Ruimte voor het Onverwachte’ (Lannoocampus). Ze is docent ethiek & zingeving aan de Hogeschool PXL, departement Healthcare. 

INSCHRIJVEN 

Dit avondseminarie wordt u gratis aangeboden en wordt mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van het Fonds Dr. Daniël De Coninck van de Koning Boudewijnstichting. 

Inschrijven is noodzakelijk en kan via onderstaande link: https://ins.pxl.be/Seminar/92303003

U kan er ook voor kiezen om het seminarie online te volgen, wanneer u dit aanduidt op het inschrijvings-formulier, wordt u enkele dagen op voorhand uitgenodigd met een deelnamelink. 

LOCATIE 

Hogeschool PXL: PXL- Congress, Zaal Pacioli 
Gebouw D, Elfde Liniestraat 23 te 3500 Hasselt