Workshop psychofarmaca

03 okt
Datum
3 oktober 2020 09:00 – 13:00Toevoegen aan kalender 2020-10-03 07:00:00 2020-10-03 11:00:00 Title Description Location Domus Medica jarne@3sign.com Europe/Brussels public
Organisator
Andere organisatie
Adres

Nog te bepalen (online of anders)
0000 Nog te bepalen
België

bekijk in Google Maps
Inschrijven voor deze activiteit

Wat? 

BelPEP (Belgian Psychotropics Experts Platform) is op zoek naar een vijftal huisartsen die hun ervaring, mening en advies zouden willen meegeven omtrent de noden die huisartsen ervaren in het correct omgaan met psychofarmaca in de praktijk. De nadruk zal liggen op de communicatie en verspreiding van bestaande hulpmiddelen en hoe dit verbeterd kan worden. 
De workshop zal in zowel in het Frans als in het Nederlands doorgaan. Je neemt deel in je eigen taal.
Er wordt een verloning van 100 euro voorzien.

Wanneer?

Dinsdag 29 september van 16u tot 20u of op zaterdag 3 oktober van 9u tot 13u. 
Echter, de praktische organisatie (fysiek of online) zal later nog beslist worden in functie van de evolutie van de huidige crisis.

Waarom?

Het gebruik van psychofarmaca in België is hoog, zelfs verontrustend. In navolging van deze vaststelling werd in 2013 het Belgian Psychotropics Experts Platform (BelPep) opgericht. Het platform brengt experten uit verschillende disciplines - zoals huisartsen, (kinder)psychiaters, geriaters, psychologen, apothekers - en federale diensten - zoals de FOD Volksgezondheid, het RIZIV, het FAGG, Sciensano en het KCE - samen. Het heeft als doel om samen na te denken over hoe wij in België een aangepast en rationeel gebruik van psychostimulantia, benzodiazepines, antidepressiva en antipsychotica kunnen bevorderen. 

Op adviezen uit dit platform worden er projecten uitgerold en acties opgezet die tot doel hebben gezondheidszorgberoepen te ondersteunen in hun taak. Dit gaat van sensibiliseringsacties (verspreiding van communicatiemateriaal) en het aanbieden van opleidingen tot de ontwikkeling van richtlijnen en het stimuleren van onderzoek en dataverzameling. 

Om voor de komende drie jaren een kwalitatief communicatieplan op te stellen voor de verspreiding van de reeds ontwikkelde hulpmiddelen organiseert BelPEP, in samenwerking met communicatiebureau RCA, enkele workshops om de ervaringen, meningen en adviezen van de betrokken beroepsgroepen (in eerste instantie huisartsen, psychologen en apothekers) te verzamelen. Op basis van uw ervaring met psychofarmaca willen we een optimaal werkzaam en toekomstgericht plan op te maken dat tegemoet komt aan de noden op het terrein.

Interesse?

Indien u graag wilt deelnemen, contacteer ons door een mail te sturen naar marleen.thys@rca.be.

Hartelijk dank!
Vanwege Nele Van Tomme & Caroline Theisen, Secretariaat BelPEP