Voormiddag
09.00 uur Onthaal
09.30 uur Inleiding door Dr. Magda WIJNS, voorzitter werkgroep Medisch Psychologische Dag.
09.45 uur DR. KNOCK, DR. GOOGLE EN DE KUS VAN CASSANDRA
Over de zekerheid van de toekomst en de onzekerheid van het verleden
Prof. dr. Ignaas DEVISCH, Professor in de medische filosofie en ethiek, Universiteit Gent. Voorzitter De Maakbare Mens vzw

Sinds lange tijd voorspellen we dat onze toekomst onzeker en precair zal worden door de ontwikkeling van allerlei nieuwe technische mogelijkheden: internet, xenotransplantatie, predictieve geneeskunde, noem maar op. De onzekere toekomst lijkt een soort houvast te worden om niet met het heden te hoeven bezig te zijn. In tegenstelling tot de inwoners van Troje die, in de mythe van Cassandra, nooit naar hun profetieën luisterden, lijken wij wel verknocht te zijn aan de talloze orakels die de nakende ondergang van de mens voorspellen. Alsof we niets liever willen dan dat alle voorspelde onheil nu eindelijk eens werkelijkheid wordt.

Misschien moeten we het uitgangspunt omkeren en vertrekken vanuit het ‘onzekere verleden’ en niet langer vanuit de ‘zekere toekomst’. Hebben we ooit wel geweten waarvoor gezondheid staat? Hebben we ons al eens terdege afgevraagd wat de verschillen zijn tussen Dr. Knock in het theaterstuk van Jules Romains en Dr. Google?

Misschien liggen de ethische uitdagingen van onze gezondheidszorg wel in het verleden en niet zozeer in de immer toekomstige toekomst? En misschien ligt onze ‘tragische fout’ er in besloten dat we, in tegenstelling tot de inwoners van Troje, de fatale vergissing begaan door wel altijd naar Cassandra te luisteren? Waardoor we, wachtend op ons paard van Troje, niet zien dat er een heel andere evolutie aan de gang is.

Presentatie: pdf  Dr. Knock, Dr. Google en de kus van Cassandra (149.93 kB)

10.30 uur NAAR EEN MENSELIJKE VERWEVENHEID IN HET ‘INTERNET DER DINGEN’: ETHISCHE UITDAGINGEN VOOR DE ARTS-PATIËNT RELATIE

Katleen Gabriels, moraalfilosofe VUB en iMinds-SMIT

Na de verschuiving van regulier naar mobiel internet evolueert het internet naar het ‘internet der dingen’ of ‘Internet of Things’ (IoT). Dat wil zeggen dat objecten voorzien worden van een sensor die verbonden is met het internet. Dankzij ‘home telemonitoring’ en ‘self-tracking’ wordt de patiënt meer autonoom terwijl de arts op afstand ‘coacht’. Slimme apparatuur (zoals een slimme contactlens voor diabetici, of een slimme luier) maakt het leven van de patiënt comfortabeler.
IoT zal de zorgsector, geneeskunde en arts-patiënt relatie onmiskenbaar beïnvloeden. De technologie evolueert snel, maar in deze lezing staan we graag stil bij de ethische uitdagingen voor de arts-patiënt relatie. Hoe kan een geïnformeerde toestemming blijvend gegarandeerd worden? Wie heeft er inzage in de data en onder welke voorwaarden? We kijken naar wat er op ons afkomt en wat de mogelijkheden en de valkuilen zijn. We stellen kritische vragen over nut en nadeel, en zin en onzinnigheid.

Lectuur:

Presentatie: pdf  Naar een menselijke verwevenheid in het ‘Internet der dingen’ (316.19 kB)

11.15 uur Koffiepauze
11.45 uur

BRAINS & VIDEOGAMES
Dr. Mathieu VANFLETEREN, psychiater  OLV Aalst / Privépraktijk Gent
Gebruik van digitale en sociale media hebben een grote impact op zowel individu als maatschappij. Op het niveau van de hersenen worden via deze nieuwe media oeroude hersencircuits geactiveerd en gemoduleerd. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van een analyse van enkele populaire applicaties zoals Facebook, Instagram en sociale videogames. Kwetsbare subgroepen zijn vatbaar voor gedragsmatige verslaving, terwijl via slim design de nieuwe technologie ook voorheen ongekende mogelijkheden biedt op pedagogisch vlak.

Presentatie: pdf  Brains & Videogames (458.44 kB)

12.30 uur Vraagstelling
13.00 uur Broodjeslunch
Namiddag
14.00 uur

Inleiding namiddagprogramma door Jan VAN ASSCHE en Herman KUPPERS,
leden werkgroep Medisch Psychologische Dag

Presentatie: pdf  Ctrl-Alt-F**k - Huisarts en Internet (1.07 MB)

14.30 uur “KAN JE EEN GEHEIM BEWAREN?”
Peter DE WAELE, woordvoerder Federale Politie

“Kan je een geheim bewaren?”, wereldwijd de meest gestelde vraag die pedofielen via het internet aan kinderen stellen. Het zegt veel over hoe ze onmiddellijk het kind proberen te manipuleren en hoeveel schrik ze hebben dat hun daden openbaar worden. Pedofielen weten dus heel goed waar ze mee bezig zijn.
Door veel met hen en hun slachtoffers te praten (lees: te verhoren) en zorgvuldig hun omgeving te bestuderen (lees: de in beslag genomen zaken te analyseren) kreeg Peter De Waele, als hoofd van de cel pedofilie van de federale gerechtelijke politie, de afgelopen 17 jaar een gevarieerde kijk op het fenomeen 'pedofilie'. Talloze malen werd hij om de tuin geleid. Regelmatig moest hij zijn beeld van dader én van diens slachtoffer bijstellen.
In zijn boek Kan je een geheim bewaren? vertelde hij op een laagdrempelige manier over zijn onderzoeken, zijn contacten met pedofielen en hun slachtoffertjes. Hij zag door de jaren heen dat seksueel misbruik meer is dan wat boute uitspraken en populistisch gebrabbel.
Graag komt hij zijn ervaringen aan u vertellen. Want u krijgt soms als eerste het 'slechte geheimpje' te horen. Zijn jarenlange ervaring kan u hopelijk meer inzicht geven in deze complexe materie.

15.15 uur INTERNET IN DE CONSULTATIE
Dr. Jan VANSCHOENBEEK, huisarts
16.00 uur Koffiepauze
16.30 uur INTERNET IN DE CONSULTATIE: PRAKTISCH
Dr. Jan VANSCHOENBEEK, huisarts
17.15 uur Vraagstelling
17.30 uur Receptie
19.00 uur Einde