25 miljoen voor mentaal welzijn

De Vlaamse regering keurde het actieplan ‘Zorgen voor Morgen’ van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) goed. Dat plan maakt 25 miljoen euro vrij om de mentale gezondheid te verbeteren.

Wat zal de impact van de coronacrisis zijn op het mentale welzijn van de bevolking? Momenteel is dat nog koffiedik kijken, maar er zijn steeds meer signalen dat de impact niet te onderschatten valt. Het wordt dan ook de grote uitdaging van de volgende fase in de strijd tegen corona. 

Door de coronacrisis staan artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, welzijnswerkers, hulpverleners en begeleiders onder zware mentale druk. Stress om hun patiënten te kunnen blijven verzorgen, angst om zelf besmet te geraken en familie aan te steken, stress omdat de samenleving bang is dat zij anderen zullen besmetten, stress omwille van sterftes en wat dat met een mens doet. 

Ook bij de mensen die ‘vast’ zitten in een zorginstelling (ouderen, mensen met een beperking) en bij de bevolking in het algemeen zijn de effecten voelbaar. Het feit dat mensen worden gescheiden van hun geliefden, hun vrijheid verliezen, niet weten of en wanneer het virus en de maatregelen zullen stoppen en zich gaan vervelen, stelt mensen op de proef. Onzekerheid, angst en stress kunnen ernstige gevolgen hebben. Zeker in combinatie met (sociale) isolatie, wegvallen van hulpverleningsbronnen en activiteiten. In die zin spaart het virus niemand.

Wouter Beke stelde de Vlaamse regering een actieplan voor dat niet alleen in de acute fase, maar ook erna aandacht wil besteden aan het mentale welzijn van de Vlaming. “De globale doelstelling is om iedereen op de rails te houden en waar nodig snel te helpen om het dagelijkse leven weer op te nemen, terug aansluiting te laten vinden bij buurt en samenleving en met goesting weer aan het werk te gaan”, zegt Beke. Het actieplan werkt enkele concrete acties uit:

  • Werken aan een zorgzame buurt
  • Versterken van initiatieven in verband met zelfzorg in geestelijke gezondheidszorg
  • Uitbreiden en verder versterken van het aanbod aan chatlijnen
  • Versnelde uitrol van ‘Fit in je hoofd 2.0’
  • Specifieke aandacht voor rouwbegeleiding nu mensen moeilijker afscheid kunnen nemen
  • Versterken van eerstelijnszones voor psychosociale bijstand
  • Extra crisiscapaciteit in de jeugdhulp en versterken van de residentiële jeugdhulp
  • Versterken van gespecialiseerde hulp in geestelijke gezondheidszorg
  • Ondersteuning in het werkveld door gespecialiseerde traumapsychologe

Om het plan in uitvoering te brengen richt Beke een stuurgroep op die tijdens, maar ook na de coronacrisis het beleid en het actieplan vormgeeft en opvolgt. Vanuit wetenschappelijke hoek zetelen onder meer Dirk De Wachter, Lieven Annemans, Eik de Soir, Peter Adriaenssens en Herman Van Goethem in de stuurgroep. 

Filip Ceulemans