Jong Domus

Wie is Jong Domus?

Visie & doel

Jong Domus is een onafhankelijke werkgroep binnen de grotere organisatie Domus Medica. We leggen geen leeftijdsgrens vast, maar willen een doelgroep van huisartsen bereiken die minder dan tien jaar in de praktijk staan.

Wij denken dan ook niet vanuit ervaring, maar eerder vanuit belevenissen  in onze dagelijkse praktijk. Onze visie is ruim en staat open voor innovatie. Wij willen mee veranderen met de tijd en gezien het jonge karakter van de organisatie, willen wij groeien en nieuwe projecten de kans geven de invulling van Jong Domus mee te bepalen. Concreet willen wij vooral de ambitie en het engagement van jonge artsen stimuleren en vergroten, en op die manier onze eigen toekomst en werkveld vormgeven.

Eén van de grote doelen van Jong Domus is jonge huisartsen bij elkaar brengen om te debatteren en te brainstormen over drie grote onderwerpen:

 1. huisartsgeneeskunde als wetenschap,
 2. de organisatie van de eerste lijn in ons land
 3. de internationale ontwikkelingen op vlak van huisartsgeneeskunde

Voor dit laatste onderdeel werken we samen met SSM-J, ons Waalse broertje, dat als grotere organisatie SSM-G  kent. Zo worden beide landsdelen vertegenwoordigd in BSGP op internationaal vlak. Hierin worden we bijgestaan door de Vasco Da Gama Movement, de wereldwijde organisatie van startende huisartsen en huisartsen-in-opleiding van WONCA Europe.

 • Voorzitter: dr. Anthony Dheere
 • Ondervoorzitter, Kwaliteit & Vorming: dr. Benedicte Dooms
 • Penningmeester, Praktijkorganisatie: dr. Carmen Binst
 • Secretaris, Klimaat, Preventie: dr. Marijke Plovie
 • ICT, Communicatie, Kwaliteit & Vorming: dr. Lloyd Remaut
 • Internationalisering, Exchanges, Vasco Da Gama: dr. Indra Van Hoorick
 • GPMeeThinks, Activiteiten, Chronische zorg: dr. Sophie Van Steenbergen
 • Masterproefprijs: dr. Sanne Vanhees
 • Algemeen, HOP: dr. Filip Hendrickx
 • Algemeen, HOP: dr. Glenn Boulanger
 • Algemeen, activiteiten: dr. Joke Versmissen
 • Algemeen, HOP, activiteiten: dr. Madieke Maseman
 • Algemeen, HOP: dr. Astrid Hoffman
 • dr. Elke De Saer
 • dr. Emmily Schaubroeck

Vorming & activiteiten

GPMeethinks

Op regelmatige tijdstippen organiseert Jong Domus een GPMeeThink: een interactieve brainstorm rond één of meerdere van onze drie topics (wetenschap, organisatie van de gezondheidszorg en internationalisering). Op een GPMeeThink proberen we zoveel mogelijk in interactie te gaan met de deelnemers en samen na te denken over de thema's. Verwacht je dus niet aan een ex-cathedra lezing van een expert ter zake maar wel aan een workshop waarbij we al dan niet met de hulp van een expert in discussie gaan over een bepaald topic. Het concept van de GPMeethink ontstond als een vervolg op de interactieve workshops en groepsdiscussies die je als toekomstige huisarts op de universiteit en later tijdens de seminaries volgt en die lijken weg te vallen eens je als huisarts aan de slag gaat. Daarnaast biedt de GPMeeThink een forum aan jonge huisartsen die hun wetenschappelijk onderzoek willen voorstellen en bespreken  met collega's of die over bepaalde thema's willen brainstormen of een project willen voorstellen. Twijfel dus niet om ons te contacteren als je graag iets wil voorstellen of over een bepaald topic wil brainstormen tijdens één van de volgende GPMeethinks.  De GPMeeThinks zijn geaccrediteerde vormingen waarop alle toekomstige en onlangs afgestudeerde huisartsen uit Vlaanderen en Brussel welkom zijn, de toegang is gratis. Twijfel dus niet om mee te doen aan één van de volgende vormingen.

 

Jaarevent

Jaarlijks organiseren we een evenement  om een  innovatief of weinig besproken thema in de kijker te zetten De bedoeling is om aan toekomstige en net-afgestudeerde huisartsen een alternatief te bieden voor de vele vormingen en lezingen die reeds bestaan voor huisartsen. We willen met ons jaarevent een topic in de kijker zetten dat de jonge generatie huisartsen aanbelangt maar nog maar weinig besproken werd en hopen onszelf en  jullie hiermee te inspireren of aan te zetten tot concrete acties. Daarnaast is ons jaarevent de perfecte gelegenheid om bij te praten met jonge collega's die je misschien al kent en vooral ook om nieuwe jonge collega huisartsen te ontmoeten.

 

Deelname Wegwijs voor starters

Voor de Wegwijs voor starters in november worden alle presentaties nagelezen door minstens één lid van Jong Domus. Tevens zal een infostand opgezet worden tijdens deze infoavond voor beginnende huisartsen. Kom zeker even langs!

Interesse voor Wegwijs voor starters? Klik hier.

 

Uitreiking Meest Originele Masterproef

Op 27 juni 2017 werd in Gent door Jong Domus de prijs voor de Meest Originele Masterproef uitgereikt op de proclamatie van de tweedejaars huisartsen-in-opleiding. Dr. Elke De Saer won de prijs voor haar studie over ‘De toepassing van de short-term life review bij palliatieve patiënten in Vlaanderen’. Op de tweede plaats eindigde dr. Katleen Verheyen met haar project over opvolging van hiv in de huisartsenpraktijk. Dr. Emmily Schaubroeck kaapte de derde plaats weg met haar project over wijkwelzijn en preventie.

Buitenland

Vasco da Gama Movement

Vasco da Gama Movement of kortweg VdGM is de Europese organisatie voor nieuwe en toekomstige huisartsen. Het is de young-doctor-movement die gelinkt is aan Wonca Europe. Wonca (The World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians) is hét wereldwijde internationale netwerk van huisartsenorganisaties, universitaire centra voor huisartsgeneeskunde en alle organisaties die zich bezighouden met academische en klinische aspecten van de huisartsgeneeskunde.

 

 

Ook Jong Domus is lid van Vasco Da Gama.  Zo kunnen wij ondersteuning bieden bij zowel uitwisselingen voor buitenlandse (extern naar België) als voor binnenlandse artsen (Belgische artsen naar het buitenland) . Daarnaast organiseert Vasco Da Gama regelmatig congressen waarvan we jullie via social media en mail op de hoogte houden en tevens exchange programs. Voor meer interesse contacteer ons via info@jongdomus.be (geef in het onderwerp de titel "VDGM").

 

Wat doet Vasco da Gama Movement in de praktijk?

Zij organiseren jaarlijks een eigen congres voor alle geïnteresseerde toekomstige huisartsen en huisartsen die in de laatste 5 jaar afstudeerden. Op dit congres kan je allerlei workshops en lezingen bijwonen, zelf een poster presenteren en dit samen met een hele groep gemotiveerde enthousiaste jonge huisartsen vanuit heel Europa. Daarnaast organiseren zij voorafgaand aan de jaarlijkse congressen van Wonca ook steeds een preconference-dag waarbij je workshops kan volgen specifiek gericht op jonge huisartsen.

Een tweede belangrijk aspect van VdGM zijn de uitwisselingen. Je kan als HAIO of als recent afgestudeerde (in de laatste 5 jaar) huisarts op uitwisseling bij huisartsen over de hele wereld! Lees hieronder hoe je hier precies aan kan deelnemen

 

Meer info: http://www.Woncaeurope.org of http://vdgm.woncaeurope.org

 

Internationale stage-uitwisselingen

Voor alle HAIO’s en huisartsen in de laatste vijf jaar afgestudeerd. Neem contact op met de Belgische National Exchange Coördinator (NEC) van VdGM voor meer info of als je je kandidatuur wil indienen: necbelgium@gmail.com. De gedetailleerde en meest up-to-date informatie vind je op de website van VdGM.

 

Aan welke uitwisselingen kan ik deelnemen als Belgische huisarts?

Pre-conference exchange program

Dit zijn korte uitwisselingen van enkele dagen voorafgaand aan een nationaal of internationaal huisartsencongres in Europa. Je doet deze uitwisseling in een groep met jonge huisartsen van verschillende nationaliteiten en gaat enkele dagen meevolgen in een huisartsenpraktijk. Meestal wordt er van alle deelnemers verwacht iets korts te presenteren over de eerste lijn in eigen land waardoor je veel bijleert over de organisatie van de eerstelijns gezondheidszorg in de landen van alle verschillende deelnemers.

Hoe deelnemen?
De geplande pre-conference exchanges verschijnen op onze kalender en op Facebook. De inschrijvingsprocedure is afhankelijk van uitwisseling tot uitwisseling maar bestaat meestal op zijn minst uit een motivatiebrief en cv, er gebeurt een selectie volgens het maximum aantal deelnemers. Er zijn ieder jaar terugkerende preconference exchanges maar ook unieke evenementen die georganiseerd worden. Neem bij inschrijving contact op met de Belgische NEC via necbelgium@gmail.com.

 

Hippokrates uitwisseling

Een observatiestage van twee tot maximum vier weken in een Europees land. Je komt terecht bij een plaatselijke huisarts waar je mee de dagelijkse praktijk kan volgen.

Hoe deelnemen?
De lijst met landen vind je op de website van VdGM: Eens je een land gekozen hebt, moet je met de Belgische National Exchange Coordinator (via necbelgium@gmail.com) en die van het land waar je heen wil, contact opnemen. Je dient de procedure minstens drie maanden voor je wil vertrekken te starten, bij veel bevraagde plaatsen zoals de UK kan het zelfs tot een jaar duren dus begin hier op tijd aan.

 

FM-360° 

Zelfde principe als Hippokrates uitwisseling maar dan wereldwijd. Benieuwd hoe een huisarts in Rio de Janeiro te werk gaat of hoe de eerste lijn er in Japan uitziet? Je kan via dit programma maximaal vier weken op uitwisseling gaan. Neem contact op met de Belgische NEC voor meer info (necbelgium@gmail.com

Lid worden van Jong Domus

 Lid worden

Lid worden van Jong Domus is gratis en blijft het ook. Ieder lid van Domus Medica met minder dan 10 jaar ervaring is automatisch lid van Jong Domus en ontvangt regelmatig onze nieuwsbrief en uitnodigingen voor onze evenementen. Klik hier om lid te worden van Domus Medica.

Je kan echter ook lid worden van Jong Domus zonder voorafgaand lidmaatschap bij Domus Medica. Stuur ons hiervoor een mailtje naar info@jongdomus.be (gebruik in het onderwerp "lidmaatschap Jong Domus") en dan nemen we je op in ons mailbestand. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en uitschrijven is steeds mogelijk.

Contact

Heeft u vragen? Aarzel niet om ons te contacteren op info@jongdomus.be.
Wij beantwoorden uw vragen zo snel mogelijk. Neem zeker ook eens een kijkje op onze Facebookpagina