APB razend over mondmaskersoap

7 mei 2020

De apothekers zijn niet te spreken over de beslissing van de overheid om de verkoop van mondmaskers ook via grootwarenhuizen toe te laten. 

De APB stelde samen met NVGV en OPHACO een plan voor om op een ordentelijke, efficiënte en kwalitatieve manier mondmaskers te verdelen bij de bevolking. De organisatie is er dan ook niet over te spreken dat de regering besliste om ook warenhuizen toe te laten om mondmaskers te verkopen. 

Op 23 maart besluit de minister van Economische Zaken, Nathalie Muylle (CD&V) de schaarste van persoonlijke beschermingsmiddelen aan te pakken. Kleinhandel wordt beperkt tot het kanaal van de apotheek en is uitsluitend toegelaten mits voorschrift van een zorgverstrekker. Amper een week later wijzigde een nieuw ministerieel besluit de eerdere beslissing. Alcoholgels en alcoholoplossingen konden voortaan ook via andere kanalen worden verkocht. Sinds deze week kunnen ook chirurgische mondmaskers via onder meer grootwarenhuizen worden verkocht. Nochtans had de regering eind april helemaal andere plannen.

Op 23 april contacteerde de regering de APB omdat ze een aanzienlijke stock van 35 miljoen chirurgische maskers zou overkopen van de grootdistributie. Ze wenste dat deze maskers via de apotheken zouden worden verdeeld onder de bevolking op een evenredige, verantwoorde en graduele wijze. Dat was een dag eerder beslist op de kern. In overleg met de groothandelaars-verdelers, vertegenwoordigers van patiënten en de overheid werd een plan uitgewerkt om snel, gericht en met begeleiding gecertificeerde chirurgische mondmaskers te verdelen via de apotheek. Daarbij zou gebruik gemaakt worden van het Globaal Farmaceutisch Dossier voor de registratie, controle en monitoring. Op zaterdag 25 april pasten alle puzzelstukjes in elkaar. Wat nog ontbrak, was de aankoop van de maskers bij Comeos, de koepel van de warenhuizen. 

“Sinds dit weekend spelen de leden van Comeos echter ‘redder des vaderlands’. Ze dreigden er vorige week mee – en sommigen hebben het wellicht ook effectief gedaan – om tientallen miljoenen mondmaskers naar het buitenland te versassen in plaats van ze aan de Belgische overheid te verkopen zolang de apotheek het enige verkoopkanaal zou zijn”, zegt APB. “De regering is gezwicht voor deze chantage.” De APB vreest dat er na toiletpapier een nieuwe hamsterrage zal uitbreken, nu gericht op mondmaskers. De APB stelt wel verheugd vast dat verschillende lokale besturen wel hun vertrouwen stellen in apothekers en er bewust voor kiezen via deze weg mondmaskers te verspreiden.

De regering besliste het btw-tarief te verlagen van 21 tot 6%. Een goede beslissing, meent APB. “21% kan je afdoen als een woekertaks.” De apothekers zijn wel benieuwd of de leden van Comeos de btw-verlaging ook gaan vertalen in een lagere prijs voor de consument, wat uiteraard de achterliggende bedoeling was bij de overheid toen ze besliste het tarief te verlagen.

Filip Ceulemans