Belg schat zich te gezond in

Belgen lijden vaker dan ze denken aan een ziekte. Dat is zeker zo in de beginfase van de aandoening, wanneer er nog geen zichtbare symptomen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat Sciensano gisteren bekendmaakte.

Het eerste Belgische gezondheidsonderzoek van Sciensano, het Belgisch Instituut voor Gezondheid, komt tot de opvallende conclusie dat veel Belgen zich gezonder inschatten dan ze echt zijn. Enkele cijfers maken dat duidelijk:

  • Eén volwassene op tien heeft diabetes, maar één op drie mensen met diabetes weet niet dat hij deze aandoening heeft.
  • Eén op vijf volwassenen heeft een te hoge bloeddruk. Meer dan de helft onder hen is hiervan niet op de hoogte.
  • Amper één op drie mensen met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed zegt effectief te veel cholesterol te hebben.
  • Wat betreft overgewicht, obesitas en een te grote buikomtrek schatten veel Belgen zich te slank in.

“Ons gezondheidsonderzoek toont aan dat veel Belgen niet op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico’s die zij lopen. Bij aanvang gaan de problemen gepaard met weinig of geen symptomen maar op lange termijn zijn de gevolgen ernstig. Dit is het geval voor hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes”, zegt Johan Van der Heyden, wetenschapper bij Sciensano. “Het aantal mensen met overgewicht en obesitas, andere risicofactoren voor de gezondheid, wordt bovendien onderschat in enquêtes op basis van informatie die door de bevraagde personen zelf is meegedeeld omdat deze hun gewicht onderschatten en hun lengte overschatten.”

Filip Ceulemans