Cannabis is populairste drug in Europa

Cannabis is met voorsprong de belangrijkste drug in Europa. Dat blijkt uit het Europees Drugrapport 2019 dat het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) vandaag bekendmaakte.

Het afgelopen jaar gebruikten 24,7 miljoen Europeanen cannabis. Vooral bij jongvolwassenen (15 tot 34 jaar) is de drug erg populair met 17,5 miljoen gebruikers. Dat blijkt uit het Europees Drugrapport 2019 dat het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) vandaag bekendmaakte. 91,2 miljoen Europeanen geven aan ooit wel eens cannabis te hebben gebruikt. Op verre afstand volgt cocaïne met 3,9 miljoen gebruikers het afgelopen jaar (18 miljoen gebruikers ooit). De derde plaats wordt ingenomen door MDMA dat vorig jaar 2,6 miljoen mensen wist te verleiden (3,7 miljoen ooit). De top vijf wordt afgesloten door amfetamines (1,7 miljoen gebruikers vorig jaar en 12,4 miljoen ooit) en opioïden (1,3 miljoen het afgelopen jaar). Veel druggebruikers geven overigens aan dat ze zich niet beperken tot het gebruik van één drug.

Het EMCDDA gaat in zijn rapport dieper in op de chronische en acute gezondheidsproblemen die in verband worden gebracht met het gebruik van illegale drugs. Chronische problemen zijn onder andere verslaving en drugsgerelateerde infectieziekten. Er bestaan eveneens veel acute schadelijke gevolgen, waarvan een overdosis het best gedocumenteerde voorbeeld is. Hoewel deze drugs relatief weinig worden gebruikt, zijn opioïden nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van de morbiditeit en mortaliteit ten gevolge van drugsgebruik. Injecterend drugsgebruik verhoogt de risico’s. In het geval van cannabis kan de hoge prevalentie van het gebruik van deze drug tot nadelige gevolgen voor de volksgezondheid leiden, hoewel de gezondheidsproblemen ten gevolge van cannabisgebruik duidelijk minder ernstig zijn.

Filip Ceulemans