Daar is de eikenprocessierups weer...

"Drie meisjes in het ziekenhuis en tientallen anderen school- of werkonbekwaam. Dat is de balans van een daguitstapje van de chiro van Sint-Katelijne-Waver. De boosdoener is de kleine zwart-gele processierups die voor heel wat jeukende ellende zorgt. De aantallen stijgen en in Antwerpen werd de civiele bescherming al ingeschakeld voor de bestrijding. 'Het is absurd. We zien tien keer meer rupsen dan vorig jaar.'" (Het Nieuwsblad 26 juni 2019)

Communiefeesten, examens, barbecues, teken en eikenprocessierupsen,... het einde van de lente en het begin van de zomer heeft z'n tradities. 

De eikenprocessievlinder is een onschuldige grijze nachtvlinder. De rupsen van deze vlinder hebben echter irriterende brandharen die een urticariële reactie of netelroos veroorzaken; een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. Tussenkomst van een geneesheer is meestal noodzakelijk. Omdat de irriterende haren nog jaren na de dood van de rups actief blijven, wordt de bestrijding ervan beter overgelaten aan gespecialiseerde diensten.

Symptomen en behandeling

Antigifcentrum: Eikenprocessierupsen

Patiënteninformatie

Bestrijding

Voor bestrijding op openbaar domein kan je bij je eigen gemeente terecht. De meeste gemeenten hebben specifieke informatie op hun eigen website. Google 'Eikenprocessierups' + naam van de gemeente.

Bestrijding op privéterrein laat je best door een gespecialiseerde firma doen, die de rupsen kunnen verwijderen en bomen kunnen behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit is de bacterie Bacillus thuringiënsis. Enkel het preparaat Foray 48B en en Xentari WG zijn erkend, deze mogen alleen onder strikte voorwaarden gebruikt worden. Deze producten zijn niet in elke regio toegelaten. Deze bacterie zal rupsen besmetten waardoor deze sterven. De bacterie is ook voor andere rupsensoorten dodelijk. Volgens de WHO heeft het preparaat geen negatieve effecten op andere organismen zoals mens, dier en plant. Toch wordt voorzichtigheid aangeraden vanwege gebrek aan wetenschappelijke literatuur.  

Zie ook: