Daar zijn els en hazelaar

14 feb 2019

Begin deze maand ging het pollenseizoen – later dan gewoonlijk – officieel van start. De zachte temperaturen leiden tot een eerste piek van stuifmeelkorrels van els en hazelaar.

De relatief lage temperaturen tijdens de maand januari, gekoppeld aan winterse neerslag maakten dat els en hazelaar hun stuifmeel niet eerder via de lucht konden verspreiden. Nochtans waren de katjes van deze bomen (de mannelijke bloemwijzen die pollenkorrels produceren) al eind december zichtbaar. De klimatologische omstandigheden zorgden er voor dat de eerste piek van 125 pollenkorrels per kubieke meter pas op 9 februari werd waargenomen. De komende weken worden meerdere verhoogde pieken van verhoogde stuifmeelconcentraties verwacht aangezien els en hazelaar hun bloeiperiode in principe verder zetten tot ongeveer midden maart.

Hoewel het moeilijk is om voorspellingen te doen over de stuifmeelconcentraties die dit pollenseizoen te verwachten vallen, waagt Sciensano zich toch aan een voorzichtige voorspelling. Omdat 2018 een pollenrijk jaar was en bomen een bepaalde cyclus volgen, vermoed het wetenschappelijk instituut dat 2019 een minder zwaar jaar zou moeten worden voor mensen die allergisch zijn voor els, hazelaar of berk.

Filip Ceulemans