De Block zet in op duurzaamheid, aangepastheid en toegankelijkheid

20 nov 2014

Net als de andere ministers uit de regering van Charles Michel moest minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) haar beleidsverklaring komen verdedigen in de bevoegde commissie. Zij was gisteren aan de beurt. Ze benadrukte dat ze zowel op Sociale Zaken als op Volksgezondheid wil inzetten op drie assen: duurzaamheid, aangepastheid en toegankelijkheid.

De sociale zekerheid die dit jaar zeventig jaar oud wordt, is één van de paradepaardjes van België. Dat wil minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block ook zou houden. "We mogen terecht trots zijn op wat er in dit land met de sociale partners is opgebouwd. We hebben een niveau van sociale bescherming waar anderen ons voor benijden. De kwaliteit van onze sociale bescherming moet dan ook gevrijwaard blijven", aldus de minister. "Dat wil ik de komende jaren doen door te werken op drie assen. Ten eerste door de duurzaamheid van onze sociale systemen te verzekeren. Ten tweede door ervoor te zorgen dat de stelsels aangepast zijn aan de noden van de huidige maatschappij. Ten slotte door te werken op de toegankelijkheid van het systeem, zodat we diegenen die het nodig hebben, kunnen blijven helpen."

Hoewel ook de gezondheidszorg een bijdrage moet leveren in de sanering van de overheidsfinanciën, voorziet De Block toch een "stabiel budgettair meerjarenplan voor de gezondheidszorg. Dit duidelijk en voorspelbaar kader wordt reeds geruime tijd door de sector gevraagd. Het nieuwe groeipad impliceert bezuinigingen ten aanzien van het huidige wettelijke groeipad, maar moet tegelijk budgettaire ruimte bieden voor nieuwe investeringen met het oog op het garanderen van een toegankelijke en kwalitatief hoogstaande gezondheidzorg. Meer bepaald zal de groeinorm van 1,5% bovenop de inflatie worden toegepast. Met andere woorden: de uitgaven blijven stijgen, maar minder snel dan vandaag."

Evidence based practice en best practice worden een Leitmotiv in het beleid dat de minister wil uitstippelen. "Dus ook bij de bezuinigingsmaatregelen die ik zal voorstellen. Ik zal me daarbij onder meer laten leiden door de gewaardeerde adviezen van het Kenniscentrum, maar ook andere bronnen zoals internationale vergelijkingen en de auditrapporten van het Riziv. Verder reken ik ook uitdrukkelijk op de zorgverstrekkers en de ziekenfondsen, die in het kader van het overlegmodel van onze ziekteverzekering, een grote vrijheid, en dus ook verantwoordelijkheid hebben om de uitgaven in onze gezondheidzorg zo doelgericht mogelijk in te zetten. Ik zal hen dan ook nauw betrekken bij het uitwerken van mijn beleid. Ik weet dat ik op hen kan rekenen, alsook op andere belanghebbenden zoals de industrie of de patiëntenverenigingen, om mee te helpen verzekeren dat we tot een nog betere besteding van de schaarse overheidsmiddelen kunnen komen."

Het gezondheidszorgsysteem aanpassen aan de huidige normen, noden en vragen roept heel wat vragen op. De Block somde er enkele op in haar beleidsverklaring: hoe vertalen we de technologische mogelijkheden naar een eHealth-strategie ten voordele van de kwaliteit van de zorg? Hoe garanderen we een aangepast zorgaanbod? Met voldoende en gemotiveerde zorgverstrekkers? Veel vragen en uitdagingen war de minister nog geen concrete antwoorden op kan geven. Ze verwijst wel naar het regeerakkoord dat een ambitieus plan bevat inzake sociale vooruitgang en gezondheidszorg. Continuïteit van zorg vult Maggie De Block op verschillende manieren in. "Bijvoorbeeld door de verdere uitbouw van een geïntegreerde visie op en organisatie van de zorg voor chronische en vergrijzingsgerelateerde aandoeningen."

Wat de financiële toegankelijkheid betreft, verwijst De Block opnieuw naar het regeerakkoord. "Er zal een progressieve uitbreiding komen van de verplichte derdebetalersregeling bij de huisarts, te beginnen vanaf 1 juli 2015 bij personen die onder de voorkeurregeling vallen. Met de zorgverstrekkers en de ziekenfondsen wil ik ook onderzoeken hoe de tariefzekerheid in het kader van het overeenkomsten- en akkoordensysteem verhoogd kan worden. Toegankelijkheid betreft bovendien ook het versterken van de zelfzorg. Samen met de deelstaten wil ik de health literacy bij de bevolking versterken en indicatoren over de kwaliteit en de prijs van de zorg ter beschikking stellen."

"Laat het duidelijk zijn: het regeerakkoord is ambitieus op vlak van de sociale zekerheid en de gezondheidzorg. Ik zie het als mijn opdracht om alle krachten te bundelen, om deze ambities om te zetten in een beleid dat het verschil kan maken voor de burgers van dit land. Overleg en samenwerking zullen daarbij centraal staan", besluit de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.