De mooiste start begint met een stop

25 okt 2012

Campagne raadt aan helemaal geen alcohol, tabak of andere drugs te gebruiken tijdens de zwangerschap

Brussel, 25 oktober 2012 – Mag je een glas drinken, een sigaret roken of een joint opsteken tijdens de zwangerschap? De meeste zwangere vrouwen stellen zich minstens één van die vragen, maar krijgen daar eigenlijk geen éénduidig antwoord op. Nochtans kunnen zelfs kleine hoeveelheden tabak, alcohol en andere drugs een risico inhouden.

zwangerschapscampagne grEr bestaat dus maar één juist advies: niet drinken, roken of andere drugs gebruiken tijdens de zwangerschap. Om die boodschap duidelijk te maken lanceert Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een sensibiliseringscampagne. Dit project werd gerealiseerd door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw (VAD), in samenwerking met VIGeZ en Kind en Gezin.

Er bestaan nog veel misverstanden over de risico’s van alcohol, tabak en andere drugs tijdens de zwangerschap. De meest bizarre, hardnekkige fabels kan je zo van de internetfora voor zwangere vrouwen plukken. Een glaasje schuimwijn zou minder kwaad kunnen dan andere drank, stoppen met roken zou zoveel stress veroorzaken dat je maar beter niet stopt, en na de bevalling zou een trappist goed zijn voor de borstvoeding. Niets van dit alles klopt. Divers wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat alcohol, tabak en andere drugs altijd een risico voor het kind kunnen inhouden. De veiligste optie is tijdens de zwangerschap helemaal niet te gebruiken en ook tijdens de borstvoedingsperiode heel voorzichtig te zijn. Deze boodschap wordt nu in de verf gezet in een campagne die kadert in de Vlaamse gezondheidsdoelstelling tabak, alcohol en andere drugs. Daarmee wil minister Vandeurzen een gezonde leefomgeving waarborgen door de negatieve gevolgen van gebruik bij de zwangere vrouw terug te dringen.

1 op 3 blijft drinken, 1 op 10 blijft roken

‘Iedereen weet tot op zekere hoogte wel dat roken, drinken en andere drugs gebruiken tijdens de zwangerschap schadelijk kunnen zijn,’ zegt minister Vandeurzen. ‘Maar blijkbaar is het moeilijk om daar ook naar te handelen. 32,6% van de vrouwen drinkt – af en toe of regelmatig – tijdens de zwangerschap en 12,3% van de vrouwen blijft roken.’ Die cijfers komen uit een recente studie van professor Karel Hoppenbrouwers, in opdracht van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Hoppenbrouwers et al., 2011). Uit die studie blijkt ook dat vooral vrouwen met een hoger opleidingsniveau alcohol blijven drinken tijdens de zwangerschap. Vrouwen met een lagere opleiding blijven dan weer vaker roken. ‘Nochtans kunnen zelfs kleine hoeveelheden alcohol, tabak en andere drugs een risico inhouden. Maar omdat die boodschap nooit zo helder gegeven wordt, blijft de verleiding om toch een beetje te gebruiken groot. Met deze campagne willen we daar tegen in gaan,’ besluit minister Vandeurzen.

Een duidelijke boodschap

Vanuit dat oogpunt organiseert VAD/De DrugLijn, samen met VIGeZ en Kind en Gezin, een sensibiliseringscampagne die vandaag van start gaat. De bijhorende affiche draagt een glasheldere boodschap: door niet te drinken, niet te roken en geen illegale drugs te gebruiken, geef je je kind zonder twijfel de beste start.

Alle nuttige informatie werd gebundeld in een brochure en op de DrugLijn-website geplaatst. De affiche en de brochure worden onder andere verspreid bij huisartsen, gynaecologen, apotheken en de verschillende voorzieningen vanuit Kind en Gezin.

Ongerust? Praat er dan over

Sommige vrouwen beseffen pas na een tijdje dat ze zwanger zijn, waardoor ze nog een paar weken alcohol, tabak of andere drugs zijn blijven gebruiken. In zo’n gevallen weet de huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw raad. Hij of zij kan het beste inschatten wat de risico’s zijn en welke opvolging er eventueel nodig is. Voor sommige andere vrouwen is stoppen helemaal niet evident. Van een hardnekkige gewoonte tot een zware verslaving, afkicken is vaak een zware opdracht. In die gevallen is begeleiding nodig bij het stoppen. Wie hiervoor hulp zoekt, kan voor roken terecht bij Tabakstop, en voor alcohol en andere drugs bij De DrugLijn. Ook de huisarts of gynaecoloog kan raad geven.

Risico’s van alcohol en tabak

Alcohol

  • Miskraam
  • Kleinere, lichtere baby met minder weerstand
  • Slaap- en ademhalingsproblemen bij de baby
  • Foetaal Alcohol Syndroom (lichamelijke gebreken en geestelijke achterstand)
  • ...

Het volledige overzicht staat op www.druglijn.be

Tabak

  • Vroeggeboorte, miskraam, loslaten van de moederkoek
  • Kleinere, lichtere baby met minder weerstand
  • Wiegendood
  • Diabetes
  • ...

Het volledige overzicht staat op www.vigez.be

  

Risico’s van illegale drugs

  • Zwangerschapsproblemen (miskraam, vroeggeboorte...)
  • Verstoorde ontwikkeling van de baby
  • Groeiachterstand en ontwikkelingsachterstand na de geboorte
  • Problemen op het vlak van intelligentie,
  • gedrag en emotionele ontwikkeling
  • Neonataal Abstinentie Syndroom (afkickverschijnselen bij de baby)
  • ...

Het volledige overzicht staat op www.druglijn.be