Geen dure tandzorg voor kwetsbare patiënten

28 mrt 2019

Patiënten met kanker en mensen met anodontie hoeven binnenkort niet meer te betalen voor dure restauratieve tandzorg zoals het plaatsen van implantaten, bruggen en kronen. Dat besliste minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

“Kwetsbare patiënten moeten we extra beschermen tegen hoogoplopende kosten voor gezondheidszorg”, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Daarom besliste ze dure tandzorg voor patiënten met kanker en patiënten met anodontie volledig terug te betalen. Deze patiënten hoeven ook niets voor te schieten. De betaling wordt rechtstreeks geregeld tussen de overheid en de zorgverstrekkers. 

De Block trekt hiervoor een bedrag van 3 miljoen euro op jaarbasis uit. In totaal komen ongeveer 200 patiënten per jaar in aanmerking voor de volledige terugbetaling. De minister hoopt dat de regeling in de zomer van dit jaar van kracht wordt. Het voorstel over de toepassing van de regeling derde betaler is alvast vorige week goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het Riziv. De minister moet dit alles nog wel vastleggen in een Koninklijk Besluit.

Filip Ceulemans