GMD-honoraria stijgen op 1 april

21 mrt 2019

Op 1 april stijgt het honorarium voor het GMD met 2,57%. Dat besliste de medicomut in een poging te vermijden dat een bedrag van meer dan 2,5 miljoen euro verloren zou gaan. Deze pot was opzij gezet om initiatieven te nemen voor de promotie van het Globaal Medisch Dossier.

Iedereen in de gezondheidssector is ervan overtuigd dat het Globaal Medisch Dossier verder moet worden gepromoot. Om dat te doen stond er een pot van 2,537 miljoen euro gereserveerd. De artsensyndicaten zijn er in principe voorstander van om dat geld te spenderen aan de automatische verlenging van het GMD. Daarvoor is wel een Koninklijk Besluit nodig en de kans is zeer klein dat zo’n KB er nog voor het einde van het jaar komt.

Een honorariumverhoging kan echter al wel snel (1 april) ingaan indien ze binnen de afgesproken begroting blijft. Daarom kiezen de syndicaten voor deze tweede oplossing om zo het geld niet verloren te zien gaan. Vanaf 1 april kan de GMD-vergoeding met 2,57% stijgen: van 31 naar 31,8 euro voor het GMD en van 56,83 naar 58,30 euro voor het verhoogde GMD chronische patiënten in de leeftijdscategorie van 45 tot 75 jaar.

Filip Ceulemans