Griep op komst?

Het lijkt erop dat de eerste epidemie van het griepseizoen er stilaan zit aan te komen. Dat blijkt uit de cijfers die Sciensano deze week bekendmaakte.

De incidentie van raadplegingen bij een huisarts met griepale aandoeningen steeg in de week van 6 tot 12 januari tot 94 per 100 000 inwoners. Dat ligt nog verder onder de epidemische drempel, maar toch wijst Sciensano erop dat het de eerste stap zou kunnen zijn naar een griepepidemie. 
De huisartsenpeilpraktijken verzamelden twaalf respiratoire stalen waarvan er zes positief bleken voor influenza A(H1N1) en twee positief voor influenza A(H3N2). Het aantal influenza-infecties gediagnosticeerd door de peillaboratoria blijft op basisniveau, maar stijgt wel lichtjes. Van de diagnoses was 8% positief voor influenza A, 6% voor influenza B en 13% niet getypeerd. 
De incidentie voor andere acute respiratoire infecties daalt bij kinderen jonger dan vier jaar en stijgt bij alle andere leeftijdsgroepen. Het aantal positieve laboratoriumtesten voor RSV bij kinderen jonger dan vijf jaar bereikte een piek in week 49 van 2019 en zet zijn dalende lijn verder.

Filip Ceulemans