ITG krijgt ruimere opdracht

31 jan 2019

De Vlaamse overheid keurde deze week een nieuwe beheersovereenkomst voor 2019-2023 met het Intituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) goed. Het ITG krijgt de opdracht de steeds vaker reizende Belg een nog ruimer aanbod aan gezondheidsinformatie aan te bieden.

In 2010 kreeg het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) 16 500 reizigers op raadpleging. Dat aantal steeg in 2018 tot 20 000. Het aantal vaccinaties dat in het ITG werd toegediend, steeg in die periode eveneens van 35 000 tot 45 000. “Via internationale uitwisselingsprojecten stijgt het aantal studenten dat buitenlandse ervaring opdoet, binnen en buiten Europa. De groep mensen die familieleden in het land van herkomst gaat opzoeken, wordt ook steeds groter. Daarnaast is er ook steeds vaker een aangepast aanbod voor ouderen, andersvaliden of mensen met een immuunstoornis, die door de verbeterde controle van bepaalde ziekten meer op reis vertrekken”, verklaart dr. Patrick Soentjens de toename. “Het aanbod van gezondheidsinformatie vanuit de medische sector houdt echter geen gelijke tred met deze evoluties. Er is heel wat kennis rond reisgeneeskunde, maar die is niet voor iedereen altijd even gemakkelijk te vinden. Niet alle zorgverstrekkers die in contact komen met reizigers, zijn voldoende opgeleid om een individueel aangepast en up-to-date gezondheidsadvies te geven.”

“Nu krijgen reizigers soms verschillend advies van hun huisarts, in pre-travel-centra of via verschillende websites. Duidelijke aanbevelingen zijn belangrijk om sterk uiteenlopende adviezen te vermijden”, aldus dr. Ula Maniewski van de ITG-reiskliniek. “Correct reisadvies is echter ook maatwerk. Het is belangrijk dat reizigers en zorgverstrekkers weten waar ze hiervoor terechtkunnen.” De komende jaren wil het ITG daarom inzetten op trainingen voor en heldere communicatie met zorgverstrekkers. “De reisklinieken kunnen de toegenomen vraag naar gezondheidsadvies voor reizigers niet alleen aan. We moeten daar vooral huisartsen en apothekers meer bij inschakelen”, besluit Patrick Soentjens.

Filip Ceulemans