Jaaropening Domus Medica – 2 februari 2019

4 feb 2019

In de Ghelamco Arena werd zaterdag het officiële startschot gegeven aan het nieuwe werkingsjaar van Domus Medica. Na een bewogen toespraak van voorzitter Roel Van Giel over (het gebrek aan) gezondheidsbeleid lichtte algemeen directeur Christophe Dekoninck de werking van 2018 toe en de belangrijkste prioriteiten voor 2019. Wim Verhoeven mocht daarna de Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts in ontvangst nemen én er was een meer dan geslaagd optreden van de Scala & Kolacny Brothers.

“Hoe kan het dat de politiek niet discussieert over gezondheidszorg, waar elke Belg, jong of oud, rijk of arm mee in aanraking komt?”

Ook dit jaar hield dr. Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, een opmerkelijke toespraak over de toekomst van de gezondheidszorg. De nood aan verandering is heel groot. En de tijd dringt. Maar hoe gaan die veranderingen eruitzien en wie durft zijn nek uitsteken om ze te realiseren: “Hoe kan het dat de politiek niet discussieert over gezondheidszorg, waar elke Belg, jong of oud, rijk of arm mee in aanraking komt? Hoe kan dat géén politiek thema zijn, terwijl ons hele gezondheidszorgsysteem op imploderen staat, en de gewone burger daar het grootste slachtoffer van zal worden?” 

Lees hier de volledige toespraak.

Een jaar vol vernieuwing

Dat 2018 een jaar vol vernieuwing was voor Domus Medica, bleek duidelijk uit de presentatie van Christophe Dekoninck, algemeen directeur. 

Er waren niet alleen de medische verkiezingen in 2018, maar ook de verkiezing van de Algemene Vergadering en nieuwe Raad van Bestuur van Domus Medica. Meer dan 50% van de leden was hierbij actief betrokken en bracht zijn stem uit.

Het ledenaantal kende ook een sterke groei: met 2995 leden op 31 december zat Domus Medica op een historisch record; van de kringen was 80% lid van Domus Medica. Christophe Dekoninck: “De groei bewijst dat Domus Medica er staat en dat we er met onze producten en diensten in slagen om steeds meer huisartsen te overtuigen om zich aan te sluiten.”

In oktober ging de nieuwe website online, met drie nieuwe platformen: medi-Campus, medi-Jobs en medi-Winkel. Ook op die manier wil Domus Medica haar leden nog beter ondersteunen. 

In 2018 is verder ingezet op de ontwikkeling van de kennisdomeinen. Naast de vijf reeds bestaande kennisdomeinen (Preventie & Gezondheidspromotie, ICT, Kringen, Beroepspromotie en Praktijkorganisatie) is vorig jaar het zesde kennisdomein ‘Kwaliteit en Vorming’ opgestart. Navorming, en de optimalisatie van de kwaliteit hiervan, is een belangrijke focus, naast de verspreiding en implementatie van de richtlijnen.

Ook 2019 belooft een druk werkingsjaar te worden met o.a.:

  • opstart van het nieuwe kennisdomein ‘Chronische zorg’
  • nieuwe digitale tool e-Gezondheidsgids
  • nieuwe overheidsprojecten ‘Lage rugpijn’ en ‘Burn-out’
  • uitbreiding van de e-learnings
  • ICT-dag en tal van andere vormingen

Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts

Tot slot was er op deze Jaaropening ook heel wat reden tot feest, met de jaarlijkse uitreiking van de Prijs van de Vlaamse en Brusselse huisarts. Dr. Wim Verhoeven mocht de prijs in ontvangst nemen na het laudatio door dr. Tim Vertongen, voorzitter kring Noord Antwerpen en Gert Merckx, verantwoordelijke kennisdomein Kringen.

Domus Medica wenst hem nogmaals van harte proficiat!

Volledige tekst van de toespraak van voorzitter Roel Van Giel