Mentaal welbevinden digitaal versterken

De Vlaamse overheid lanceerde deze week een online platform dat Vlamingen moet helpen om hun mentaal welbevinden te versterken. 

De coronacrisis hakt er niet alleen op lichamelijk vlak sterk in. Ook op mentaal vlak laat de pandemie sporen na: stress, angst, onzekerheid over de toekomst en eenzaamheid. Het zijn maar enkele van de klachten die vaak weerkeren. Om het mentaal welbevinden te verbeteren, wordt www.checkjezelf.be uitgebreid met tips, informatie en oefeningen. De website is opgebouwd rond zes thema’s: eenzaamheid, angst, stress, verlies, veerkracht en burn-out. De Vlaamse overheid koos deze zes thema’s omdat ze door corona pijnlijk actueel werden. “De crisis heeft mensen vereenzaamd, bang gemaakt en de controle doen verliezen. Veel mensen zijn op zoek naar houvast, naar hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan”, legt dr. Veerle Soyez, stafmedewerker geestelijke gezondheidsbevordering bij Gezond Leven het opzet uit. 

Het online platform, dat zich richt op iedereen vanaf de leeftijd van zestien jaar, is onderdeel van het actieplan ‘Zorg voor Morgen’. “Het biedt een vervolg op de Check jezelf-campagne die de Vlaamse overheid eerder dit jaar tijdens de lockdown lanceerde. De zes tips om goed voor jezelf te zorgen werden uitgebreid met verdiepende informatie, tips van experten en getuigenissen, gebundeld per thema. Je kan er ook praktisch aan de slag met de thema's, via eenvoudige oefeningen. Zo zijn er oefeningen om je emoties toe te laten en te accepteren, je sterktes te leren kennen of om hulp te leren vragen”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) over de website. 

Verschillende bekende Vlamingen verlenen hun medewerking aan het initiatief en delen hun ervaring over een onderwerp waar ze zelf ervaring mee hebben. Zo geeft Europees kampioen boksen Junior Bauwens aan wat veerkracht voor hem betekent. Radiopresentatrice Ann Reymen vertelt wat stress met haar doet en schrijver Herman Brusselmans deelt de angstperiodes die hij al kende in zijn leven. Bij de experten die aan het project meewerken, vinden we onder meer psychiater Dirk De Wachter (eenzaamheid), rouwspecialist Manu Keirse (verlies) en dr. Elke Van Hoof (veerkracht, stress en burn-out) terug.

Filip Ceulemans