Nieuw screeningsbeleid baarmoederhalskanker: geen co-testing nodig!

Sinds 1 januari is het nieuwe screeningsbeleid voor baarmoederhalskankerscreening van start gegaan. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek werd ‘co-testing’ (cytologisch onderzoek én HPV-onderzoek) niet opgenomen in het nieuwe screeningsbeleid, ongeacht het resultaat van het HPV-onderzoek.1 Toch zijn er laboratoria die ‘co-testing’ uitvoeren of zelfs promoten. Domus Medica roept op om hier niet op in te gaan en veroordeelt deze onethische aanpak van deze laboratoria.

Het nieuwe screeningsbeleid voor baarmoederhalskanker is ontwikkeld door een multidisciplinaire groep van experts, waaronder gynaecologen, pathologen, virologen, biologen en epidemiologen. Deze groep, gecoördineerd door Sciensano, heeft op basis van een grondige analyse van wetenschappelijke literatuur een consensus bereikt, wat heeft geleid tot het huidige screeningsbeleid. Het doel van dit screeningsbeleid is om de prestaties van de screening te verbeteren en de gevoeligheid voor het opsporen van hooggradige dysplasieën te verhogen. Uit uitgebreide wetenschappelijke evaluatie blijkt dat ‘co-testing’ geen plaats heeft binnen dit beleid. Het uitvoeren en promoten van co-testing druist in tegen de principes van evidence-based medicine.

Daarnaast zijn de kosten van co-testing volledig voor rekening van de patiënt. Aangezien co-testing niet binnen de Riziv-terugbetalingscriteria valt, leidt dit tot extra financiële lasten. Domus Medica beschouwt het als onethisch om dergelijke kosten aan patiënten op te leggen, zeker gezien het feit dat co-testing niet wordt aanbevolen en geen meerwaarde biedt voor de zorgkwaliteit.

Wij roepen op om baarmoederhalskankerscreening uit te voeren en te promoten volgens de richtlijnen van het nieuwe screeningsbeleid en om geen onnodige co-testing uit te voeren. In ons Themadossier Baarmoederhalskankerscreening kunt u alle informatie over baarmoederhalskankerscreening terugvinden.

Anneleen Caluwaerts
Expertisedomeinverantwoordelijke Preventie en Gezondheidspromotie


  1. International Agency for Research on Cancer. (2022). Cervical cancer screening (IARC Handbooks of Cancer Prevention, Volume 18). IARC. https://publications.iarc.fr/604

Meer nieuws