Officieel: er heerst een griepepidemie

Nadat twee achtereenvolgende weken de epidemische drempel werd overschreven, is het officieel: ons land kampt met een griepepidemie.

Met een incidentie van maar liefst 550 raadplegingen voor griepaal syndroom per 100 000 inwoners in de week van 27 januari tot en met 2 februari werd de epidemische drempel voor de tweede opeenvolgende week ruimschoots overschreden. We kunnen dus officieel spreken van een griepepidemie. De incidentie steeg in alle leeftijdsgroepen. In de afgelopen week testte 66% van de respiratoire stalen verzameld in de huisartsenpeilpraktijken positief op het griepvirus. Het betrof hoofdzakelijk influenza A virussen, zowel van subtype A(H1N1) als A(H3N2). De proportie ernstige verwikkelingen onder de ziekenhuisopnames voor een bevestigde griepinfectie is voorlopig vergelijkbaar met de vorige jaren. Onder de griepdiagnoses was 93% positief voor influenza A en 7% voor influenza B. 

De incidentie van huisartsenraadplegingen voor andere acute respiratoire infecties stijgt eveneens bij patiënten ouder dan vijf jaar. Het aantal positieve laboratoriumtests voor RSV bij kinderen jonger dan vijf jaar blijft wel verder dalen na de piek van december vorig jaar. 

Sinds de start van de griepsurveillance in oktober valt het aantal geobserveerde sterfgevallen bij de Belgische bevolking binnen de verwachte aantallen. 

Filip Ceulemans