Onderzoek ADHD/ADD en voeding

29 mrt 2018

De Onderzoeksgroep NatuRA (Natural Products & Food Research and Analysis) van de Universiteit Antwerpen voert een grootschalig ADHD onderzoek uit samen met Wageningen Universiteit in Nederland. Hiervoor werken ze samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent). 

Wat is het doel van het onderzoek? 

Het doel is om patiënten met ADHD zo goed moge-lijk te helpen. De resultaten van dit onderzoek zijn cruciaal om meer wetenschappelijk inzicht te verkrijgen in ADHD, en om de rol van bepaalde plantaardige voedingssupplementen in de behandeling ervan te evalueren. 

Het effect van een plantaardig voedingssupplement (Pycnogenol®) op ADHD en bijhorende psychische en fysieke symptomen wordt onderzocht, in vergelijking met methylfenidaat (standaardbehandeling bij ADHD) en placebo. Ook immuniteit, oxidatieve stress en voedingsgewoonten bij ADHD worden onderzocht. Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van het lichaam. Bij oxidatieve stress is er meer dan een normale hoeveelheid schadelijke stoffen, vrije radicalen genaamd, aanwezig in het lichaam. Deze stoffen beschadigen delen van de cel. 

Waarom dit onderzoek? 

Resultaten van verschillende studies wijzen op een andere immuunstatus en meer oxidatieve stress bij ADHD patiënten, in vergelijking met personen zonder ADHD. Omdat het plantaardig voedingssupplement in deze studie zowel het immuunsysteem kan verbeteren als oxidatieve stress kan verminderen, lijkt dit supplement ideaal bij ADHD. Bovendien blijkt uit een voorgaande, kleine studie al dat het voedingssupplement ook de symptomen van ADHD kan verbeteren. Verder onderzoek is echter noodzakelijk om een volledig beeld te krijgen van deze effecten, zodat de behandeling van ADHD aangepast en verbeterd kan worden. 

Wie mag deelnemen? 

Kinderen kunnen deelnemen aan het onderzoek als zij

  • Tussen 6 en 12 jaar zijn 
  • ADHD of ADD hebben 
  • Geen autisme, chronische ziekte (diabetes, epilepsie, autoimmuunziekte, maag-darm aandoe-ning, etc.) of acute ontsteking hebben 
  • Geen ernstige mentale aandoening of retardatie (IQ < 70) hebben 
  • Geen langdurige behandeling met medicatie ondergaan 
  • Ten minste 3 maanden voorafgaand aan deelname geen vitaminen/mineralen of visolie (omega-3 vetzuur) supplementen hebben ingenomen gedurende langer dan 1 week 
  • Geen contra-indicaties voor methylfenidaat hebben (meer info bij uw arts). 

Wie regelmatig voedingssupplementen (heeft) gebruikt kan deelnemen indien inname van deze supplementen gedurende 3 maanden wordt gestopt. 

Folder

U kunt als huisarts dit onderzoek steunen door pdfde folder aan patiënten in de doelgroep mee te geven.

Meer info

Via 03/265 27 06 of annelies.verlaet@uantwerpen.be

Meer nieuws