Oproep van Domus Medica vindt onmiddellijk gehoor bij alle Vlaamse hogescholen

Studenten kunnen aan de slag voor hun stage in de triage- en afnamecentra.

Met een stijgend aantal coronagevallen trok huisartsenvereniging Domus Medica enkele dagen geleden aan de alarmbel. De Vlaamse huisartsen zijn op dit moment meer dan overbevraagd en de sterke stijging van het aantal covid19-testen zet ook de triage-en afnamecentra onder druk. Met daarenboven de onvermijdelijke herfst- en wintergriep die er zit aan te komen, vrezen ze dat er onvoldoende capaciteit zal zijn om de testen en de triages uit te voeren.
 
Joris Hindryckx, voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA):"Al onze opleidingen zijn praktijkgericht. Stages en andere vormen van werkplekleren maken er deel van uit. Directe inzetbaarheid is een belangrijk pluspunt hiervan. Deze pandemie is voor iedereen een nieuw gegeven en daagt iedereen uit om extra bij te dragen tot de samenleving. De stages van de studenten verpleegkunde in triagecentra geven vorm aan dit maatschappelijk engagement.”

Een open oproep aan alle Vlaamse hogescholen die bacheloropleidingen verpleegkunde aanbieden, viel in ieder geval niet in dovemansoren. Zonder uitzondering gaven ze allemaal een positief antwoord en zullen ze ervoor zorgen dat studenten hun stage, of een deel ervan, kunnen lopen in de triage- en afnamecentra. Niet onbelangrijk want de positieve gevallen moeten zo snel mogelijk gescheiden worden van de andere aandoeningen.

Roel Van Giel, huisarts en voorzitter Domus Medica: “De huisartsenpraktijken worden overstroomd en daarom hebben we de vraag gericht aan de hogescholen voor ondersteuning van de studenten verpleegkunde. Vanuit Domus Medica zijn we dankbaar dat er zo positief gereageerd werd en kijken we uit naar de samenwerking in de verschillende triage- en afnamecentra.”

De opleidingen verpleegkunde aan de hogescholen vullen zelf in hoe ze het best tegemoetkomen aan de vraag. Zo zijn er overigens nu al heel wat studenten actief op verschillende plaatsen.

Meer info: corona@domusmedica.be