Ouders van studenten hebben nog steeds een belangrijke invloed

De studententijd is een tijd van nieuwe ervaringen, nieuwe vrijheden en nieuwe contacten. Op gebied van alcohol- en drugpreventie is het dus een belangrijke periode: heel wat jongeren maken dan nader kennis met alcohol of andere drugs. Dat is normaal, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Het is dus een onderwerp waar veel ouders bezorgd om zijn. Tegelijkertijd hebben ze het gevoel nog weinig invloed op hun kind te hebben. Onterecht: ook na 18 jaar blijven de meningen en verwachtingen van ouders een belangrijk referentiekader. Daarom is er nu de website oudersvanstudenten.druglijn.be.

Communicatie, grenzen en betrokkenheid

Ouders blijven een belangrijke spil in het leven van hun studenten. Dat maakt gesprekken over alcohol en andere drugs nog steeds mogelijk. Door erover te praten, denken jongeren zelf na over wat ze ok vinden en wat niet. Ze zullen het niet altijd eens zijn met de grenzen die hun ouders aangeven, maar het geeft wel een vertrekpunt. Als studenten daarbij merken dat hun ouders hen door dik en dun steunen, ook als ze fouten maken, dan is dat een hele geruststelling.

De DrugLijn geeft advies op maat 

Oudersvanstudenten.druglijn.be ondersteunt ouders bij die gesprekken. Filmpjes met straatinterviews laten studenten en ouders aan het woord, en interactieve testjes geven ouders advies op maat van hun kind en opvoedingsstijl. Ook ouders die zich zorgen maken omdat het gebruik van hun kind te ver gaat, vinden informatie en tips op de website.