Praat met anderstaligen via Zanzu.be van Sensoa

Zanzu is een 14-talige website van Sensoa die anderstaligen toegang biedt tot begrijpelijke informatie over seksuele gezondheid. Voor jou als arts is het een hulpmiddel bij het praten over seksualiteit tijdens een consultatie, ondermeer via de voorleesfunctie en het vertaalwoordenboek.

Zanzu.be is een efficiënt hulpmiddel voor professionals

Zanzu helpt u in 14 talen: Albanees, Arabisch, Bulgaars, Duits, Engels, Farsi, Frans, Nederlands, Pools, Roemeens, Russisch, Spaans, Portugees, Turks. Verder biedt de site u een vertaalwoordenboek met 240 begrippen over seksuele gezondheid in die talen, verhelderende en educatieve tekeningen, een voorleesfunctie, eenvoudige teksten, twee talen naast elkaar-functie enzovoort.

U vindt er ook een hulpgids met contactgegevens van zorgverleners en tips en tricks voor professionals. De site is verder aangepast aan smartphones, tablets en laptops en u kan makkelijk stukken tekst afprinten tot brochures op maat.

Hoe kan je zanzu.be gebruiken bij gesprekken met patiënten?

1.    Zet de website in twee talen open
Je kan de website in twee talen tegelijk open zetten, waardoor je als arts de tekst kan lezen/laten voorlezen in de door jou gebruikte taal en de contacttaal/moedertaal van de patiënt.

2.    Draai je scherm! 
Meer en meer hulpverleners gebruiken hun computer of tablet tijdens een gesprek. Door je scherm te draaien kan je samen met je cliënt informatie bekijken. 

3.    Laat de website spreken.
De website heeft een text-to-speechfunctie (behalve voor Albanees). Je kan dus een pagina of een geselecteerd stuk tekst laten voorlezen voor je cliënt.

4.    Een woordenboek
De belangrijkste termen die te maken hebben met seksuele gezondheid zijn opgenomen in een woordenboek. Elke term met zijn definitie kan je laten vertalen en voorlezen.

5.    Een online brochure, op maat, in eigen taal
De printfunctie op zanzu.be laat je toe pagina’s van de website uit te printen in een gelay-oute versie. Je patiënt kan ook een short-cut op haar of zijn smartphone zetten om eenvoudig toegang te hebben tot de website.

6.    Verwijs door.
Zanzu.be bevat een uitgebreide hulpgids. Je kan daarin organisaties, diensten en personen per thema opzoeken.

7.    Voor iedereen
De website is niet alleen een tool voor gesprekken met anderstaligen. Eén van de talen is immers ook het Nederlands.
Ontdek in deze korte video de mogelijkheden van Zanzu: https://vimeo.com/125695444

Heb je vragen over Zanzu? Neem contact op met Sensoa, 03 238 68 68, zanzu@sensoa.be. Heb je vragen over hoe seksuele gezondheid pro-actief bespreekbaar maken met patiënten? Ga naar www.pratenoverseks.be voor meer informatie.