Toegevoegde waarde van geneesmiddelen

8 nov 2012

In Frankrijk (en ook wel in het zuiden van ons land) ontstond de afgelopen weken heel wat commotie over de publicatie van het boek ‘Guide des 4.000 médicaments utiles, inutiles ou dangereux’. En wanneer het regent in Parijs, dan druppelt het in (Franstalig) België.  

guide grVolgens de auteurs van het boek, twee Franse professoren, wordt in Frankrijk jaarlijks 36 miljard euro aan geneesmiddelen uitgegeven. Een derde van dat bedrag zou onterecht zijn. De twee professoren leggen de schuld hiervoor bij de overheid die belast is met de geneesbewaking en met het vaststellen van de prijzen. Een deel van de publieke opinie in Frankrijk doet het boek af als een pamflet, een ander deel hecht er geloof aan. En wanneer het regent in Parijs, dan druppelt het in (Franstalig) België. Een parlementaire vraag kon dan ook niet uitblijven. Marie-Claire Lambert, kamerlid voor de PS, wou van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx weten of er zich ook in België een probleem voordoet.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat er in België 19 000 verschillende geneesmiddelen verkocht mogen worden, maar dat er slechts 10 000 beschikbaar zijn. 7000 referentiegeneesmiddelen worden door het Riziv terugbetaald, goed voor 1005 moleculen. Nog volgens Onkelinx bestaat er in ons land geen probleem over de kwaliteit, de veiligheid of de werkzaamheid van de geneesmiddelen die op de markt worden gebracht. “De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen van het Riziv beoordeelt de therapeutische meerwaarde ten opzichte van de bestaande behandelingen. Het spreekt vanzelf dat een geneesmiddel van de tweede of de derde generatie niet even revolutionair is als het eerste, maar soms zijn die nieuwe varianten noodzakelijk. Het zijn niet zozeer de geneesmiddelen van de tweede of de derde generatie die een probleem vormen, als wel de vermarkting en het wijdverspreide gebruik ervan”, aldus de minister. Ze voegt er wel meteen aan toe dat ze voorstander is van een hervorming “die ertoe strekt meer aandacht te besteden aan de therapeutische meerwaarde”. Dat moet evenwel gebeuren in samenspraak met de Europese autoriteiten.

Wie meer informatie wil over een geneesmiddel, kan dat trouwens relatief makkelijk vinden. Alle informatie staat in de Public Assessment Reports die op de website van het Europees Geneesmiddelen Agentschap worden gepubliceerd. Het rapport van het Belgische Geneesmiddelenagentschap is op aanvraag beschikbaar. Alle wetenschappelijke en patiëntenbijsluiters kunnen op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) geraadpleegd worden. Ook het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie maakt werk van initiatieven die de transparantie moeten bevorderen.


Zie ook: 

'Guide des 4.000 médicaments utiles, inutiles ou dangereux' is beschikbaar voor Kindle op Amazon.fr