Triageposten operationeel in Vlaanderen en Brussel

20 mrt 2020

De voorbije week hebben de huisartsenkringen en wachtposten in samenwerking met de ziekenhuizen in een snel tempo overal in Vlaanderen en Brussel triageposten opgericht. Het was een huzarenstukje om op zo’n korte termijn de volledige organisatie van de huisartsgeneeskunde om te gooien.

Triagepunten hebben als doel om patiënten met mogelijk COVID-19 fysiek te kunnen onderzoeken. Het zijn de lokale huisartsenkringen die in overleg met andere actoren bepaald hebben waar deze triagepunten opgericht werden.  

Het triagepunt is niet rechtstreeks toegankelijk voor patiënten, anders dreigt een overbelasting van deze punten. De hele organisatie van de zorg is net opgezet om de massa aan zorg die op ons afkomt, in goede banen te leiden en overbelasting in huisartsenpraktijken of spoeddiensten te vermijden.

Wij doen dus een dringende oproep aan de bevolking om zich strikt aan de voorgeschreven procedures te houden en niet rechtstreeks naar de triagepunten of spoeddiensten te gaan, maar eerst de huisarts te bellen. Tijdens de wachtdiensten (avond of weekeinde) wordt eerst telefonisch contact opgenomen met de huisarts van wacht of de wachtpost.

Wij willen ten slotte onze huisartsen van harte bedanken voor al het werk dat zij tot nu toe verricht hebben en in de volgende weken nog zullen doen. Zij bewijzen in de praktijk dat zij een onmisbare schakel zijn om deze epidemie te beheersen.


De gouden regel

Als je klachten hebt van een onderste of bovenste luchtweginfectie (hoesten, snotteren, keelpijn, koorts, …), ga niet naar de wachtzaal van je huisarts, ga niet naar de spoed maar BEL je huisarts.

Op basis van een telefonische triage zal je huisarts een verder advies geven. Bij milde klachten zal je thuis moeten uitzieken, bij ernstige klachten word je doorverwezen naar het ziekenhuis en indien de huisarts het nodig acht dat een fysiek klinisch onderzoek nodig is, zal hij je doorverwijzen naar één van de triagepunten in Vlaanderen.