Vier jaar na de aanslag

9 apr 2020

Door de coronacrisis bleef de herdenking van de vierde verjaardag van de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Maalbeek dit jaar wat onder de radar. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid maakte naar aanleiding van de verjaardag cijfers bekend over de invaliditeitspercentages van de slachtoffers.

Om de blijvende medische letsels van de rechtstreekse slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 te evalueren, doet de Federale Pensioendienst een beroep op de medische expertise van de Gerechtelijk-Geneeskundige Dienst (GGD) bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. 

In totaal ontving de GGD de dossiers van 606 slachtoffers. Voor 538 onder hen werd een invaliditeitspercentage berekend. Voor net iets meer dan de helft (51%) werd een invaliditeitspercentage geadviseerd boven 10%. Niet onbelangrijk omdat slachtoffers met een percentage hoger dan 10% een herstelpensioen ontvangen naast de terugbetaling van de medische, paramedische, farmaceutische en hospitalisatiekosten, orthopedische toestellen en protheses.

Invaliditeitspercentages in cijfers:

  • minder dan 10%: 49% van de slachtoffers
  • tussen 10 en 40%: 45% van de slachtoffers
  • russen 40 en 70%: 4% van de slachtoffers
  • meer dan 70%: 2% van de slachtoffers

Filip Ceulemans