Vormingspakket pakt spijbelen aan

Onderwijs Vlaanderen lanceert een nieuw vormingspakket voor artsen om spijbelen tegen te gaan.

Sinds 2007 bestaat er een samenwerkingsprotocol tussen de overheid, de medische sector en de onderwijswereld om het probleem van twijfelachtige medische attesten aan te pakken. Het protocol past in het kader van het actieplan ‘Een sluitende aanpak van spijbelen en schoolverzuim’. Het protocol stipuleert dat de arts een dixit-attest moet schrijven wanneer hij geen medische oorzaak vaststelt voor de afwezigheid op een schoolactiviteit. Op die manier geeft een arts een signaal aan de school dat de afwezigheid van de leerling mogelijk problematisch is. Wanneer de school op basis van het attest de CLB-arts op de hoogte brengt, kan die – binnen de grenzen van het beroepsgeheim – informatie uitwisselen met de voorschrijvende arts.

Een nieuw vormingspakket voor artsen gaat dieper in op de diverse aspecten van de aanpak van spijbelen. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven wanneer een leerplichtige of een meerderjarige leerling een doktersattest nodig heeft en wanneer niet. Een medisch attest is in principe steeds nodig in volgende drie situaties:

  • bij afwezigheid wegens ziekte van meer dan drie opeenvolgende kalenderdagen,
  • bij afwezigheid vanaf de eerste kalenderdag indien de ouders al viermaal dat schooljaar zelf een ziektebriefje hebben geschreven,
  • tijdens de examens in het secundair onderwijs.

De procedure bij spijbelen wordt uitgebreid uit de doeken gedaan. Daarbij wordt onder meer verwezen naar een inlegger die artsen kunnen raadplegen en waarop aan de hand van zes vragen en antwoorden wordt uitgelegd hoe artsen een school kunnen helpen om spijbelen tegen te gaan. In drie vragen en antwoorden wordt ingegaan op de drie hierboven vermelde situaties waarin een attest noodzakelijk is. In de drie overige vragen wordt aangegeven hoe best gereageerd wordt op specifieke – en vaak voorkomende – vragen van schoolgaande jongeren. Wat moet een arts bijvoorbeeld doen wanneer een leerling een medisch attest vraagt om in orde te zijn voor de school? “Indien je op het moment van consultatie geen vermoeden van ziekte vaststelt, ga je niet op deze vraag in”, luidt het antwoord “Er zijn andere redenen waarom de jongere niet naar school is gegaan: problemen thuis, problemen met een leraar, gebrek aan motivatie,… Scholen willen die signalen snel ontdekken. Dat kan pas als artsen enkel medische attesten uitschrijven als er een vaststelling van een ziekte is.”

Een andere vraag en antwoord gaat in op de problematiek van een geantedateerd attest. Dat is in elke situatie ongeldig omdat het antedateren van attesten verboden is. “Jongeren gebruiken ‘een dagje later naar de dokter gaan’ als dé strategie bij uitstek bij spijbelen. De scholen registreren de afwezigheid die men met zo’n briefje probeert te wettigen als ‘problematisch’.” Daarom raadt men artsen aan om in dit geval niet te aarzelen om de CLB-arts te contacteren. De namen van de CLB-artsen zijn terug te vinden via een databank op de website www.onderwijs.vlaanderen.be/samen-tegen-schooluitval.

Filip Ceulemans