Verzekerbaarheid: eTar (of eTarificatie)
Ziekenfondsen bewaren administratieve verzekerbaarheidsgegevens van patiënten in beveiligde databanken. Deze gegevens hebben betrekking op de rechten van een patiënt op het vlak van terugbetaling van geneeskundige verstrekkingen. Een zorgverlener kan via MyCareNet de actuele verzekerbaarheidsgegevens van de patiënt raadplegen en op basis daarvan bepalen hoeveel het remgeld bedraagt dat de patiënt moet betalen voor een specifieke prestatie.
In de erkende softwarepakketten voor huisartsen is MyCareNet geïntegreerd. De verzekerbaarheid van de patiënt kan dus rechtstreeks vanuit het eigen EMD worden opgevraagd als de zorgverlener is ingelogd op eHealth en het eID van de patiënt is ingelezen.
Elektronische facturatie verplicht
Vanaf 1 september 2025 bent u als huisarts verplicht om elektronisch te factureren voor ambulante medische verstrekkingen. Dat betekent dat u geen papieren getuigschrift meer mag meegeven met de patiënt, en communicatie met de ziekenfondsen vanaf dan volledig elektronisch gebeurt. Naast minder administratie en een verlaagd risico op fouten, kan de verwerking en uitbetaling ook sneller gebeuren.
Om digitaal af te rekenen zijn er momenteel 3 verschillende manieren (zie tabel). eFact en eAttest zijn in alle erkende softwarepakketten voor huisartsen geïntegreerd (Mediprima nog niet) zodat de aanvragen voor vergoeding van prestaties rechtstreeks naar de ziekenfondsen worden verstuurd. Waar eFact in het verleden enkel gebruikt mocht worden voor patiënten met een voorkeursstatuut qua terugbetaling, is het veralgemeend gebruik van eFact voor alle patiënten sinds 01/01/2022 wel toegestaan. In bepaalde gevallen is eFact zelfs verplicht.
eFact (derdebetaler) | eAttest | Mediprima | |
---|---|---|---|
Wat betaalt de patiënt? | Remgeld (+supplement) | Volledig honorarium (+supplement) | |
Wie krijgt het terugbetaalde deel? | Arts | Patiënt | |
Wanneer maakt u een contact aan? | U hebt hiervoor 2 jaar de tijd | De dag zelf (u kan de datum niet wijzigen) | |
Wanneer verplicht? | Patiënt met verhoogde tegemoetkoming, raadpleging op afstand | OCMW-patiënt |
De verplichting om elektronisch te factureren gaat op 1 september 2025 in - bij gebruik van zowel eFact als eAttest. Vandaag is er nog geen duidelijkheid of het gebruik van Mediprima op die datum ook verplicht zal worden of dat dit wordt uitgesteld.
Uitzonderlijk kan facturatie nog op papier: artsen 67+ op 1 januari 2023, facturatie buiten de praktijk waarbij elektronische facturatie technisch onmogelijk is en in geval van overmacht (vb. storing bij MyCareNet). Het is daarom essentieel dat u ook na 1 september 2025 nog papieren getuigschriften ter beschikking hebt. U kan deze bestellen via Medattest.
Een FAQ van het RIZIV bevat een lijst met antwoorden op de meest gestelde vragen.
eFact
Wat is eFact?
eFact is de elektronische manier om te factureren volgens de derdebetalersregeling. Het remgeld wordt betaald door de patiënt of kan doorgestuurd worden naar de innende instantie (OCMW, rusthuis…). Het door de verzekeringsinstelling terugbetaalde gedeelte wordt verzonden naar de Verzekeringsinstelling van de patiënt. De software drukt een betalingsbewijs af voor de patiënt.
Wie kan eFact gebruiken?
Alle artsen kunnen eFact gebruiken, ook HAIO’s, in eigen naam, aan 75% tarief, of in naam van de Praktijkopleider (PO). Voor het gebruik van eFact is geen informed consent of therapeutische relatie nodig.
Voor welke patiënten is eFact bedoeld?
Oorspronkelijk was eFact enkel bedoeld voor patiënten met een voorkeursstatuut qua terugbetaling. Dit statuut kan zeer eenvoudig opgevraagd worden via eTar binnen het EMD. Sinds 01/01/2022 kan eFact toegepast worden voor alle geneeskundige verstrekkingen, ongeacht het statuut van de patiënt.
De regels voor verplicht gebruik van de derdebetalersregeling zijn natuurlijk geldig: zie ook deze pagina van het Riziv.
Voor welke prestaties mag eFact gebruikt worden?
eFact kan gebruikt worden voor het innen van prestaties (raadplegingen en huisbezoeken) voor de afgesproken doelgroep met voorkeursregeling.
eFact kan ook gebruikt worden voor technische prestaties, voor alle patiënten. Het ereloon voor de consultatie wordt dan aangerekend op papier, of via eAttest
Een GMD mag niet gefactureerd via eFact: hiervoor bestaat eGMD.
Gebruik is niet mogelijk voor patiënten die ingeschreven zijn in een Medisch Huis (facturatie gebeurt dan aan het Medisch Huis).
Hoe beginnen met eFact?
De module voor gebruik van eFact moet worden geactiveerd binnen de software. Let wel: het is hier geen inschrijving zoals bij eGMD. Na activatie kan de arts voor elke patiënt beslissen elektronisch te factureren of op papier.
Verschillende rekeningnummers voor storting door de Verzekeringsinstelling zijn mogelijk (individueel - praktijk - ...).
Hoe wordt dan gefactureerd?
De verschuldigde bedragen worden rechtstreeks vanuit de software -als die gehomologeerd is- doorgegeven naar MyCareNet voor verdere afhandeling en controle op de correctheid van de gestuurde informatie (bijvoorbeeld controle van regels in verband met cumul). Dit mag maximum 1 keer per dag gebeuren.
Best is wekelijks door te sturen: bij langere tussentijden wordt de factuur groter en bij weigering wordt een groter bedrag geblokkeerd. Kleinere facturen zijn ook overzichtelijker en makkelijker te corrigeren. Belangrijk bij het corrigeren van fouten is dat u nooit de factuur opnieuw mag invoeren en de oude laten staan. Dan wordt er tweemaal gefactureerd en komt er en terugvordering
Twee opties:
- factuur corrigeren in het eigen EMD. Na correctie wordt deze automatisch opnieuw verstuurd bij de volgende zending.
- factuur verwijderen in de lijst van het EMD en opnieuw invoeren.
Als uw elektronische facturatie aanvaard wordt, ontvangt u eerst een afrekenbestand en daarna uw betaling. Deze betaling wordt maximaal vijftien dagen na ontvangst van uw zending uitgevoerd.
Bij foutmeldingen kan u op deze pagina voor elk moment de status van werkzaamheid van de verschillende diensten (efact, e-attest, hoofdstuk IV, opvragen van verzekerbaarheid) nagaan.
eAttest
Vanaf 6 februari 2018 kunnen alle huisartsen hun getuigschriften voor verstrekte hulp elektronisch doorsturen naar het ziekenfonds van de patiënt in het kader van contante betaling. Dat is mogelijk via de dienst ‘eAttest’ van het platform MyCareNet.
Hoe werkt eAttest?
eAttest in 4 stappen (bron: www. riziv.fgov.be):
- U raadpleegt de verzekerbaarheid van uw patiënt via uw software.
Als uw patiënt de derdebetalersregeling niet geniet, dan brengt uw software u automatisch naar eAttest. - U stelt het elektronische getuigschrift op en stuurt het via eAttest naar het ziekenfonds van uw patiënt.
- Enkele seconden daarna stuurt het ziekenfonds u een ontvangstbevestiging. Na aanvaarding van de aanvraag zal het ziekenfonds het bedrag van de terugbetaling overschrijven naar de bankrekening van uw patiënt.
- U geeft aan uw patiënt een bewijsstuk (met daarop onder meer het aangerekende bedrag, het bedrag van de honoraria volgens de overeenkomst enz.), waarop ook het nummer van de ontvangstbevestiging staat. Met dat nummer kan de patiënt de verwerking van het elektronische getuigschrift volgen.
Let zeker op het volgende:
- U moet het elektronische getuigschrift opsturen op de datum van de verstrekking. U kunt dus geen getuigschriften sturen met betrekking tot de toekomst of het verleden. Doet u dat toch, dan volgt er altijd een weigering.
Voor de meest up-to-date info over eAttest bezoekt u best volgende pagina van het Riziv. Hier vindt u ook veel gestelde vragen en oplossingen:
- U moet het elektronische getuigschrift opsturen op de datum van de verstrekking. U kunt dus geen getuigschriften sturen met betrekking tot de toekomst of het verleden. Doet u dat toch, dan volgt er altijd een weigering.
- Sinds kort is het mogelijk om een eAttest te annuleren. Er is een link voorzien in het medische pakket om een bericht van annulatie of schrapping te verzenden naar de betrokken Verzekeringsinstelling. Momenteel is dit in uitrol, maar zal op korte termijn in alle pakketten beschikbaar zijn.
- Voor arbeidsongevallen is het aan te raden om een gewoon attest te gebruiken, omdat de terugbetaling hiervoor op een andere manier verloopt.
- eAttest is ondertussen geïmplementeerd in de meeste medische pakketten, om te controleren of uw pakket deze dienst aanbiedt, kan u dit hier controleren.
- Ten slotte dient er ook voorzichtig te worden omgegaan met attesten voor kinderen, aangezien de ouder van het kind die bij de huisarts langs gaat, niet altijd de begunstigde rekeninghouder voor terugbetaling is. Bijvoorbeeld in het geval van gescheiden ouders kunnen deze situaties zich voordoen, en is gebruik van een gewoon attest dan ook aan te raden.
Mediprima
Ook voor patiënten die ten laste zijn van het OCMW, kan er naar model van eTar en eFact gewerkt worden. Met de nieuwe dienst MediPrima, die nu al actief is in ziekenhuissoftware, kan opgevraagd worden welke beslissingen er beschikbaar zijn voor een patiënt (onder meer: terugbetalingspercentage, voorwaarden,…). Via MediPrima kan u te weten komen voor deze patiënten welk deel door wie zal terugbetaald worden (POD maatschappelijke integratie, OCMW of patiënt), en kan u ook de facturatie versturen naar de betrokken instellingen.
Hierdoor zal het als arts duidelijker worden door wie je zal betaald worden en naar waar de factuur moet gestuurd worden. Meer info hierover zal nog volgen wanneer het systeem in de softwarepakketten operationeel is. Momenteel zit MediPrima in testfase in enkele softwarepakketten.
Meer info kan u vinden op de pagina van eHealth rond Mediprima.