Voorzitter Roel Van Giel wil breed maatschappelijk debat over de toekomst van de zorg

6 feb 2019

In de Ghelamco Arena werd zaterdag het officiële startschot gegeven aan het nieuwe werkingsjaar van Domus Medica. Voorzitter Roel Van Giel brak hier opnieuw een lans voor een breed maatschappelijk debat, een gedragen visie en een doortastend beleid in de gezondheidszorg, dat verandering durft waar te maken. 

Roel Van Giel maakte over de toestand van de Belgische gezondheidszorg dezelfde analyse als dr. Peter Piot in het radio1-programma ‘De thuiskomers’ van 3 januari 2019. Die concludeerde toen op basis van een aantal maatschappelijke thema’s zoals migratie en de Brexit het volgende: “Het is allemaal nostalgie naar het verleden. En wat we nodig hebben is te denken over de toekomst.” 

Maar hoe kan het dat de politiek niet discussieert over gezondheidszorg, waar elke Belg, jong of oud, rijk of arm mee in aanraking komt? Hoe kan dat géén politiek thema zijn, terwijl ons hele gezondheidszorgsysteem op imploderen staat en de gewone burger daar het grootste slachtoffer van zal worden? 

De nood aan verandering in de gezondheidszorg is heel groot. En de tijd dringt. Maar hoe gaan die veranderingen eruitzien en wie durft zijn nek uitsteken om ze te realiseren? 

We moeten durven na te denken over de toekomst en de nostalgie naar het verleden achter ons laten. Want onze toekomst ligt voor ons, niet achter ons, en we zullen ze samen moeten maken. 

U kunt de volledige toespraak lezen op: www.domusmedica.be/actueel