Hoe kan je veilig een raadpleging organiseren voor niet-COVID-19 patiënten?

Corona thema
Infectiebescherming
Antwoord

Momenteel is het triage-principe actief: patiënten met tekens van een bovenste luchtweginfectie (koorts of neusloop/niezen of hoesten) worden telefonisch begeleid, verwezen naar het triagepunt of meteen naar spoed. Andere patiënten kunnen veilig in de huisartsenpraktijk ontvangen worden, mits het toepassen van een aantal hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Patiënten worden enkel na afspraak gezien. Ze wachten buiten de praktijk of in de auto; niet in de wachtzaal. Als de arts klaar is met het ontsmetten van de consultatieruimte, wordt de patiënt binnen gelaten en gaan ze meteen naar het dokterskabinet. 

Tijdens de bevraging wordt een afstand van anderhalve meter bewaakt. Sommige huisartsen plaatsen een doorschijnend (plexi) scherm tussen arts en patiënt om te vermijden dat microdruppeltjes op het bureaublad terecht komen. Tijdens het klinisch onderzoek beschermt de arts zich met een chirurgisch mondmasker, handschoenen en witte jas (nadien te wassen op 60°). Voor en na het klinisch onderzoek worden de handen gewassen met zeep, of ontsmet met een alcoholgel.

Na de raadpleging wordt er tijd genomen om de mogelijk besmette oppervlakken te reinigen en te ontsmetten: onderzoekstafel, deurklinken, bureaublad en het medisch materiaal. Het kabinet wordt ook verlucht. 

Gemiddeld wordt zo om de 30 minuten een patiënt gezien, in veilige omstandigheden voor arts en patiënt.

Greet Van Kersschaever
Dirk Avonts

Dossiertype
Niet-wetenschappelijk