Hoe kan ik veilig videoconsultaties houden?

Corona thema
Organisatie van de zorg
Antwoord

Sinds er een verschuiving is opgetreden in de patiëntenconsultaties via telefonisch contact, zijn er heel wat vragen naar videoconsultatie-tools en welke het meest geschikt zijn. In overleg met eHealth is er nu een eerste lijst applicaties geëvalueerd. Elders op de pagina vindt u ook informatie terug over welke aandachtspunten er zijn rond gebruik van deze applicaties, en worden ook andere apps besproken. 

Belangrijkste veiligheidsoverwegingen bij videoconsulten is dat de communicatie via een beveiligde weg kan gebeuren (end-to-end encryptie) en de communicatie niet wordt opgeslagen (niet door het platform zelf, en niet door de gebruikers). Ook is het belangrijk dat identiteit van zorgverlener en patiënt kan geverifieerd worden. Als de patiënt gekend is, kan visuele herkenning hier uiteraard, maar als er via het platform ook documenten worden uitgewisseld, moet dit via beveiligde weg kunnen en met voldoende authenticatie van beide gebruikers. Documenten met een patiënt delen die ook terug te vinden zijn via de Personal Health Viewer (Mijngezondheid.be), worden in principe via die weg geraadpleegd (zie ook eHealth: Goede praktijken inzake platformen voor zorg op afstand geformuleerd door het Informatieveiligheidscomite). 

Bekende videoconferentie opties als Zoom en Skype worden afgeraden, voor huisartsen zijn onder andere de aangeboden platformen van enkele EMD-leveranciers aan te bevelen op het vlak van veiligheid. Signal, een optie die gelijkaardig werkt aan Whatsapp en Siilo, is veilig, maar impliceert dat er gsm-gegevens worden uitgewisseld. Voor zorgverleners die liever contacten leggen met patiënten zonder gsm-informatie te delen, zijn er een aantal opties geanalyseerd door eHealth. Er zijn daar wel verschillen in bijkomende veiligheidsmaatregelen en functionaliteiten, zoals het al dan niet aanbieden van een digitale wachtkamer. De uiteindelijke keuze hangt dus af van de persoonlijke voorkeuren van de zorgverlener hoe deze de applicatie in zijn praktijkwerking wil integreren. Deze lijst wordt regelmatig aangepast, dus bijkomende opties voor videoconsultaties zullen nog toegevoegd worden. In onderstaande tabellen kan u een kort overzicht vinden van de functionaliteiten van alle door eHealth geanalyseerde applicaties, en bijkomende veiligheidsoverwegingen- en maatregelen die bij het gebruik van de verschillende tools horen.

Aanbevelingen rond het gebruik van videoconsultaties lopen gedurende de corona-crisis. Bij terugkeer naar de gewone praktijkwerking zullen vragen rond de meest geschikte context van het gebruik van deze tools op Riziv-niveau worden besproken. 

Elfi Goesaert,
Kennisdomeinverantwoordelijke ICT

Dossiertype
Niet-wetenschappelijk