IWC 2019: Programma

Zaterdag 13 april

GP Update (meer informatie)

 

Zondag 14 april

Seksuologie (Sam Geuens – Jessa ziekenhuis)

Heb jij ook altijd zo’n vlotte en open seksgesprekken in de praktijk? Oh, toch niet?

We ondervinden allemaal wel het blijvende taboe en de schroom om over seks te spreken. Is het niet bij onszelf, dan wellicht aan de andere kant van de tafel. Vaak wordt het gesprek snel afgehandeld met een goedbedoelde kwinkslag of een gekend cliché. Maar hoe moeilijk wordt het als er meerdere taboes bij elkaar komen? Is seks alleen voor jonge, gezonde mensen? Wat als ziekte de seksualiteit ‘penetreert’ of hormonen op hol slaan bij een hoogbejaarde man in een woonzorgcentrum? En welke invloed hebben geneesmiddelen op het beleven van een actieve seksuele relatie? Zijn er risicofactoren voor gezonde seks? Wat met obesitas, hypertensie, … en klopt het dat je na een hartinfarct weer veilig aan de seks kan als je een trap kan opgaan?

We leggen het allemaal voor aan een deskundig seksuoloog.


Maandag 15 april

Gastro-enterologie (Michael De Koning – ZNA)

Buikpijn hoort bij de meest frequente klachten in de huisartsenpraktijk. Er zijn heel wat mogelijke oorzaken, waarvan de meeste vaak erg onschuldig, zoals een buikgriepje of een baaldag. Soms is het echter wat moeilijker om als huisarts een juiste diagnose te stellen of een correcte behandeling te adviseren. Een prikkelbare darm laat zich nu eenmaal niet gemakkelijk ontspannen…  en een pancreasprobleem oplossen is vaak een complexe opdracht, al is het maar om de diagnose te stellen. Ben je nog bij met je kennis over labo-aanvragen? Lipase of amylase? Directe of indirecte bilirubine? En hoe zat het nu weer met GOT en GPT of ASAT en ALAT? Welke test bij een hepatitis B-infectie? Waarom doet men nog een gastroscopie als een ademtest een gastritis kan diagnosticeren? En krijg je echt depressies en osteoporose als je PPI’s te lang inneemt? Beter voorkomen  dan genezen… maar wat zijn nu de resultaten van het bevolkingsonderzoek met de i-FOBT?

Een kundig gastro-enteroloog loodst ons doorheen al deze vragen.

 

Dinsdag 16 april

Neurologie (Niels Fockaert - KLINA)

Bibberen en beven doen we niet altijd vanwege de kou… toch is ook de ene bibbering niet de andere. Bibberen kent heel wat mogelijke oorzaken, en een goede interpretatie van al dat ‘gebeef’ kan vlot leiden naar een juiste strategie om weer op het ‘rechte pad’ te komen, liefst zonder al te veel valincidenten. Een goede grip op een vaste ondergrond helpt zeker bij, want het lopen op (roze) wolkjes of met een aanhoudend gevoel van rondkruipende mieren op de benen vraagt toch wel om bijkomende aandacht. Wanneer zijn gangstoornissen van neurologische oorsprong en wanneer eerder vasculair of orthopedisch?  Je zou er al bij al snel hoofdpijn van krijgen, misschien migraineus of toch eerder van het spanningstype. Als het maar niet aan de medicatie ligt… En wat als het echt urgent is…?

Een enthousiaste neuroloog geeft antwoorden.

 

Dinsdagavond 16 april

Normering in seksuele geaardheid (Luk Gijs - KULeuven)

Vroeger speelden we allemaal doktertje, niet? En wie was jij dan gewoonlijk, de dokter of de patiënt? Is het ‘normaal’ om dit spel te spelen? Zijn er grenzen die bewaakt moeten worden? En hoe lang mogen we dat seksuele spel als kind dan wel spelen? Wanneer wordt onschuldige kinderlijke nieuwsgierigheid een bron van onfatsoenlijk gedrag?  Hoe ontstaan de seksuele normen en waarom worden die frequent overschreden? Een “ja” is niet altijd een “ja”, maar vaak wordt het toch anders begrepen. Hoe ontstaat een pedoseksuele of SM-geaardheid?  En hoe reageren we daarop, eens de verbazing voorbij? Welke rol speelt het internet bij de groeiende seksualiteit van onze kinderen, onze patiënten en onszelf?

Wellicht een boeiende lezing door een boeiend verteller en wetenschapper. We stellen deze voordracht open voor partners en grote kinderen.

 

Woensdag 17 april

Milieu (afdeling preventie Agentschap Zorg en Gezondheid, Dirk Avonts – huisarts)

Fijn stof, dieseluitlaatgassen, stikstofoxide, … er gaat geen dag voorbij zonder nieuws over de teloorgang van ons milieu. Hoe kijkt de wetenschapper daarnaar? En de dokter?  Hoe slecht is dat milieu nu voor onze gezondheid?  Wat doen we daarmee als (huis-)artsen?  Welke adviezen kunnen we geven aan onze patiënten in verband met gezonde lucht en andere milieusituaties? Is dit nog lang vol te houden? Moeten we ons dan maar opsluiten in ons goed geïsoleerde huis?

Ook dat blijkt niet ideaal, want binnen in onze woning zijn er net zo goed schadelijke milieu-invloeden. We hebben zowel isolatie als verluchting nodig, en in voldoende mate. Vocht is schadelijk en veroorzaakt schimmels, maar droogte is ook al niet goed voor onze luchtwegen en gezondheid.

Kortom, fijn ‘stof’ genoeg om eens goed over na te denken.

 

Donderdag 18 april

Nefrologie (Bart De Moor – Jessa ziekenhuis)

Op culinair vlak zijn ‘niertjes’ vaak erg begeerd, gezouten met wittewijnsaus of gebakken met appelmoes. In de (huisarts)geneeskunde plaatsen deze organen ons wel eens vaker voor een eerder complexe uitdaging. Dan is dat zout een groter probleem: kalium en natrium, calcium en magnesium moeten juist gedoseerd worden om grotere schade elders te voorkomen. Pomp en kraan moeten goed in evenwicht zijn bij een eventueel cardio-renaal dilemma, een gecontroleerd aan- en afvoeren van bouwstenen is nodig om de stevigheid van ons skelet te bewaren. Voldoende drinken wordt wel eens vochtbeperking, en er zijn talrijke bloedcontroles nodig om een evolutie naar bloedarmoede te evalueren. Als dat maar geen  vicieuze cirkel wordt…

Kan jij er nog aan uit? Wees gerust, een ervaren nefroloog loodst ons hierdoor.