Webinar: Hoe vaccinatiegraad te monitoren (vaccinatiebarometer)?

28 apr
Datum
28 april 2021 12:00 – 13:00
Organisator
Domus Medica
Adres

WEBINAR
0000 Bij u thuis
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Gratis
Accreditatie
Accreditatie voor artsen is aangevraagd

Opname van de webinar

Informatief filmpje COVID-19-barometer

De inschrijvingen voor deze webinar zijn afgesloten.

In deze webinar over de vaccinatiebarometer, geeft Bert Vaes meer informatie over hoe u systematisch COVID-19 vaccinaties van al uw patiënten kan opvolgen.

Via de vaccinatiebarometer krijgt u zicht op de vaccinatiegraad van uw patiënten. Daarnaast tonen we ook hoe u de vaccinatiegraad van uw praktijk, kan vergelijken met de vaccinatiegraad in de regio/ andere praktijken.

Tijdens dit webinar voorzien we ook screenshots voor elke medisch pakket, om het zo praktisch mogelijk te maken. u zal ook nog vragen kunnen insturen en tijdens de sessie zelf stellen. Achteraf nemen we dan de meest gestelde vragen op in de FAQ en plaatsen we hier de opname van het webinar. 

Wat is het doel van de vaccinatiebarometer?

De vaccinatiebarometer geeft u een overzicht van het aantal gevaccineerden binnen uw huisartsenpraktijk. Zo kunt u actief de vaccinatiestatus van uw patiënten monitoren en tijdig bijsturen. 

Daarnaast kunnen we met behulp van de barometer ook de vaccinatiestrategie op eerstelijnsniveau bijsturen en krijgen we bovendien een beter zicht op de aanwezigheid van chronische pathologieën in de huisartsenpraktijken. 

Is de barometer nuttig voor mij?

Jazeker! Vanaf 26 april krijgt u, na uw wekelijkse deelname aan het onderzoek, een feedbackrapport toegestuurd via www.healthstat.be. Aan de hand van dit rapport kunt u uw vaccinatiegegevens visualiseren en kunt u de vaccinatiegraad van uw praktijk vergelijken met die van andere collega’s van de kring of uit de regio. 

U krijgt een zicht op het percentage gevaccineerden in de verschillende doelgroepen, leeftijd-risicogroepen en patiënten met specifieke chronische aandoeningen. Daarnaast kan u ook per categorie nakijken wie er exact niet gevaccineerd is en wat de reden hiervoor is (weigering, no show, nog niet uitgenodigd, …) 

De huisarts kan via zijn vertrouwensfunctie dan patiënten persoonlijk proberen te motiveren om zich te laten vaccineren. Binnen een paar weken zal u als huisarts ook recall queries kunnen uitvoeren, bij patiënten die niet gevaccineerd zijn, om ze opnieuw uit te nodigen. 

Huisartsen kunnen ook samenwerken met populatiemanagers om bepaalde doelgroepen in omgeving rond de huisartsenpraktijk te bereiken. 

Tot slot helpt deze barometer om zicht te krijgen op de prevalentie van chronische aandoeningen in uw praktijk, waarmee u kan vergelijken met andere praktijken in de regio. Zo kan u ook deze gegevens gebruiken voor de opvolging van patiënten met diabetes. 

Hoe werkt deze barometer?

De vaccinatiebarometer werkt op basis van het elektronisch medisch dossier (EMD). Wekelijks kunt u een audit uitvoeren in uw EMD, waarna u deze cijfers kopieert naar een eForm dat eveneens in het EMD staat. Deze eForm kan u wekelijks gebruiken vanaf vrijdag 12.00u tot en met maandag 12.00u. 

Eenmalig zal u ook andere praktijkgegevens moeten ingeven via Limesurvey (Sciensano).

Hoeveel tijd neemt deze barometer in beslag? 

De administratieve last voor huisartsen is beperkt. Er moet ook wekelijks slechts één arts in de praktijk de AUDIT laten lopen, tussen vrijdagmiddag en maandagmiddag. In een grote praktijk duurt het 1-2 minuten om deze AUDIT te runnen. 

Waarom is deze barometer essentieel voor de vaccinatiestrategie? 

De gegevens die u via deze barometer ingeeft, zijn noodzakelijk om de vaccinatiestrategie tijdig bij te sturen. Deze barometer helpt om trends in de vaccinaties te monitoren, zodat er niemand achterblijft bij de vaccinatiecampagne. 
 

Hoe kan ik met de barometer aan de slag?

De pakketten hebben handleidingen klaargemaakt, die u hieronder kan terugvinden: