Wegwijs voor starters 2021

16 nov
Datum
16 november 2021 17:00 – 22:00
Organisator
Domus Medica
Adres

Thomas More Mechelen
Zandpoortvest 60
2800 Mechelen
België

bekijk in Google Maps
Prijs
Deze avond is gratis voor startende huisartsen, Haio's en studenten
Accreditatie
Accreditatie voor artsen werd aangevraagd

Opnames

 

 

 

 

Start je binnenkort je eigen praktijk; alleen of met collega's? Ga je aan de slag in een bestaande groepspraktijk of een wijkgezondheidscentrum? Of doe je nog even ervaring op als vervangarts? Op deze informatieavond kom je meer te weten over de financiële, fiscale, juridische, organisatorische en praktische aspecten van je keuze. 

Iedere deelnemer dient in het bezit te zijn van een Covid Safe Ticket.

Programma

17.00-18.30 uur

Infobeurs met interessante organisaties voor uw dagelijkse praktijk

18.30-20.30 uur

Plenaire sessie

20.45-21.15 uur

Keuze tussen de workshops:

21.30-22.00 uur

Keuze tussen de workshops:

Korte inhoud

Plenaire sessie

1. Voorstelling Domus Medica en Jong Domus

2. Panelgesprek
Tijdens de plenaire sessie gaan AMMA, Securex, SBB en Bank van Breda dieper in op alles wat u moet weten als startende huisarts. Enkele zaken die zeker aan bod zullen komen zijn de (verplichte) verzekeringen, het sociaal statuut van de startende huisarts, de beroepskosten en het pensioen.

Sprekers:

  • Ilé Rombouts – accountmanager AMMA
  • Dennis D’Haenens – Client Relations Manager Securex
  • Tom De Schutter – Senior Consultent SBB
  • Steve Wagemans – Specialist Marketing en communicatie Bank van Breda

3. Accreditering en erkenning - dr. Christel Foriers
Tijdens deze uiteenzetting bekijken we de accreditering en erkenning als huisarts. Wat is dit? Wat moet je doen om deze te verkrijgen? 

Wat moet je doen om uw accreditering te verlengen en wat gebeurt er wanneer je even iets anders gaat doen (bijkomende opleiding, of naar het buitenland)?  

Deze praktische uiteenzetting probeert jullie een duidelijk beeld te scheppen welke stappen te ondernemen als u start als huisarts. 

4. Premies en subsidies voor huisartsen: geïntegreerde praktijkpremie en Impulse- Sofie Croenen en Annemie Verwilt
In deze sessie overlopen we kort de voorwaarden om te voldoen aan de geïntegreerde praktijkpremie. Deze premie richt zich op het gebruik van verschillende eGezondheidsdiensten in je elektronisch medisch dossier. Voor HAIO’s is de premie vast 800 euro, voor erkende huisartsen kan dit oplopen tot 6000 euro. We lichten de verschillende voorwaarden toe, en overlopen kort de aanvraagprocedure. Verder gaan we ook in op de mogelijke Impulseo-subsidies voor startende huisartsen, onder meer de aanvraag van de renteloze lening voor startende huisartsen (Vlaanderen) en de premie voor de vestiging in Brussel. 

Workshops

1. Vervangingen - dr. Carmen Binst 
Waarom kiezen voor vervangingen? Hoe start ik een vervanging? Met welke zaken moet ik rekening houden? We trachten in deze workshop een antwoord te vinden op al jullie vragen om als plaatsvervangend huisarts aan de slag te gaan. Het gaat om een interactieve workshop waarbij zeker ruimte is voor eigen inbreng. 

2. Multidisciplinair samenwerken in een forfaitaire praktijk - dr. Goele Noorenberghe
De laatste jaren wint het forfaitaire financieringsmodel voor eerstelijnspraktijken aan populariteit. De coronacrisis heeft bij velen de interesse voor deze werkwijze aangewakkerd. Daartegenover staat dat het forfaitaire model ongekend – en daardoor ook soms onbemind - is bij het brede publiek. Tijdens deze presentatie willen we u kennis laten maken met het forfaitaire financieringsmodel en de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten. Zowel financiële als praktische aspecten komen aan bod, gebaseerd op ervaring in de eigen praktijk en de samenwerking met overkoepelende organisaties. 

We beseffen dat het een ingewikkeld model is, dat we niet op een half uur uitgelegd krijgen. Deze initiatie is bedoeld om de interesse te prikkelen en de grote lijnen uit te leggen. Er is ook de gelegenheid om vragen te stellen. Voor meer gedetailleerde informatie over uw eigen situatie en een eventuele overstap naar het forfaitaire financieringsmodel, zullen we verwijzen naar de juist instanties in onze presentatie. 

3. Bouwen/verbouwen van een huisartsenpraktijk  - Freek Verheyden (zaakvoerder Quality Living)
Quality Living ontmoet, ontwerpt en bouwt. Op die basis verdiepten zaakvoerders Freek en Karen zich jarenlang in de bouw, renovatie en inrichting van dokterspraktijken en bieden ze vandaag een unieke expertise en tastbare meerwaarde in het veelzijdige bouwtraject van een medische praktijk. Tijdens hun lezing krijg je een introductie op de ontmoetfase in het proces: Freek en Karen maken je wegwijs in de strategische, praktische en financiële bouwkeuzes die je zal maken voor je dokterspraktijk, rekening houdende met de individuele ambities voor je praktijk en het voortdurend veranderende landschap van de huisarts.

4. Managementstaken verdelen binnen de huisartsenpraktijk - Mieke Muys
Praktijk voeren betekent ook een organisatie runnen. Hoe doe je dat? 

Je krijgt in de workshop een kader aangereikt om je managementstructuur vorm te geven. We geven je inzicht in de taken, opdrachten en rollen van een praktijk? Wat betekent dit juist én waarom verdelen we idealiter deze rollen onder het artsenteam? 

5. Associaties - dr. Jean Pierre Matthijs en Anne-Sophie Penasse (jurist Domus Medica)
Afstuderen, solliciteren en dan associëren. Simpel, toch? 
Of is dat wat kort door de bocht? 
Bezint eer je begint. 
En vooraleer je tekent. 

6. Multidisciplinair samenwerken in een honorariumpraktijk - Kurt Knops (VIHP) en dr. Véronique Doms
Ook in de honorariumpraktijk is samenwerken met paramedici een meerwaarde. 

De VIHP (verpleegkundige in de huisartsenpraktijk) is een absolute meerwaarde. Verpleegkundige taken opnemen is de evidentie zelf, maar ook in de chronische zorg, bij preventie, acute hulpverlening, vaccinaties, voorafgaande zorgplanning, …. is een praktijkverpleegkundige eigenlijk niet echt weg te denken. Ook andere paramedici (logopedie, vroedvrouw, diëtiste, medisch pedicure, psycholoog,…) kunnen door samenwerken  kwaliteitsbevorderend zijn voor de praktijkvoering. Nieuwsgierig? We lichten het in deze sessie toe. 

7. Communicatie grensoverschrijdend gedrag - Stéphanie Van Neder
Grenzen aan begrip en begripvol begrenzen is het motto als je geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag. 

Communiceren bij grensoverschrijdend gedrag vergt een kordate, assertieve en respectvolle aanpak. Sommige mensen zijn van nature assertief, anderen kunnen het leren. Assertieve communicatie is communicatie die vertrekt vanuit je eigen behoeften met respect voor de behoeften van de ander. 

Tijdens deze workshop krijg je een kort, krachtig en intens bad in assertief grenzen aangeven. Of anders geformuleerd op een assertieve manier ‘neen’ zeggen tegen het gedrag van je patiënt.  

Geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag vereist dat je dit onmiddellijk een halt toeroept. Hoe langer er gewacht wordt, hoe moeilijker het is om dit te begrenzen. Vertrekkende van uit een simpele regel van 3 biedt deze workshop een confronterende basishouding die je kan trainen en inzetten in de confrontatie met grensoverschrijdend gedrag. 

De plenaire sessie en de workshops "vervangingen" en "associaties" zullen hybride doorgaan.