IWC 2020: Programma

Zaterdag 4 april

GP Update

Ook dit jaar trappen we IWC af met de GP Update.

Meer informatie kan u hier vinden.

Zondag 5 april

Ethiek

Etische dilemma's: het geeft ons vaak nog een of andere lichamelijke gewaarwording en we blijven er ook nadien nog een tijdje mee worstelen. De voorbeelden zijn talrijk en in onze dagelijkse praktijk zichtbaar. Bezorgde kinderen vragen info overhun wilsbekwame maar zorgbehoevende (soms koppige) ouders. Een patiënt met een zware psychische rugzak ziet in een gastric bypass een oplossing voor alle problemen. Een SOA komt soms heel overwacht en ongelegen ... een jongedame van 14 komt een pilvoorschrift vragen.

Er is nooit een handige afvinklijst met "juist/fout" beschikbaar.  We gaan tijdens deze les in op het (h)erkennen van ethische vraagstukken en reiken een aantal handvaten aan om goed overwogen tot een beslissing te komen.

Diversiteit

Is lichaamstaal universeel? Zijn pijnsignalen die het lichaam uitzendt dezelfde bij een Vlaamse als bij een Afrikaanse man? Zijn lichamelijke signalen van ‘lijden’ en ‘ziekte’ hetzelfde in België als in Marokko? En wat in Turkije? In Israël? In Calcutta? Waar het lichaam misschien nog reageert op dezelfde wijze, krijgt de ‘betekenis’ van ziekte vaak een andere waarde, sterk afhankelijk van de cultuur of het geloof waarbinnen dit ziek-zijn plaatsvindt. Waarom reageert Jan anders bij een diagnose van kanker dan Mohammed? Waarom gaat Bertha zo anders om met haar ziekte en medicijnen dan Yenthe, hoewel ze beiden aan dezelfde aandoening? Inzicht in cultuursensitieve aspecten van ziektebeleving kan hier zeker al veel duidelijk maken.

Maandag 6 april

Dermatologie

De huid is de spiegel van de ziel, alleen is een ziel ook niet altijd eenvoudig te begrijpen…

Ja, we gaan prentjes kijken deze voormiddag.

Ja, we gaan ook zuchten dat het allemaal wel wat op elkaar lijkt.

Neen, we gaan niet hetzelfde vertellen als op onze IWD “Huidinzicht”.

We overlopen de diagnostische hulpmiddelen in de dermatologie: vergrootglas, dermatoscoop, lamp van Wood, biopsie, staalafname…

We bekijken tubes en vingertopeenheden, en als alles vlot verloopt leggen we tien vingers en tien tenen onder het vergrootglas.

Dinsdag 7 april

Lage rugpijn

Ik heb geen enkel idee hoe Google werkt. Als ikzelf “lage rugpijn” intik, zie ik twee betrouwbare bronnen in de top zeven: www.gezondheidenwetenschap.be en het KCE-rapport.  Op een random pc tijdens een huisbezoek vind ik met dezelfde woorden tientallen “hits” rond ondullatietherapie, mirakelzalf, vermageringspillen, een speciaal korset, ongelooflijke “hemel op aarde” bedden, en helemaal onderaan “stretchoefeningen bij lage rugpijn”. 

We hebben een team samengesteld uit verschillende disciplines, een team dat ons stap voor stap begeleidt door enkele casussen Natuurlijk geven we ook de gepaste tijd en aandacht aan de casus waar de patiënt vooral geleerd heeft dat “niks helpt”…

Woensdag 8 april

Pediatrie-Allergie

“In de crèche denken ze…”, “een vriendin van mij had dat ook met haar kind en dat bleek…”, “die hoest is er nu al zès dagen”, “dat is al de derde verkoudheid in een jaar tijd”…

Wat huidirritatie door frequent wassen of te veel vochtige doekjes, een verkoudheid in de herfst, regenboogsnottebellen, tweemaal per dag slappere stoelgang,… er is in geen velden of wegen een rode vlag te bespeuren, maar we voelen de vraag al komen …

 “t Zal toch geen allergie zijn, dokter?”

Meestal aangevuld met “wil je eens bloed trekken?”.

Soms  is kindlief ondertussen op een niet te stuiten ontdekkingstocht in je kabinet. 

We weten dat allergieën en intolerantie minder frequent zijn dan ouders denken, maar misschien komen ze toch vaker voor dan we zelf inschatten…

Collega Bullens neemt ons op sleeptouw. We rekenen erop dat we veilig de haven bereiken, met opgefriste kennis en handvaten.

Donderdag 9 april

Geriatrie - Frailty

 Het is wat toevallig: op de laatste dag van ons congres focussen we op geriatrie en frailty.

 “Vele kleintjes maken een groot”. In de goede oude tijd hoorden we dit van ouders of grootouders. Meestal was het een aansporing om een beetje mee te helpen, ook al kon oma zeven borden afdrogen terwijl wij moeite hadden met één kopje… maar toch. 

Frailty lijkt ook zo: een kwetsbaarheid die bestaat uit allerlei kleine factoren.

We overlopen samen het medicatiebeleid,  mogelijke (bij)voeding, onderschatte factoren zoals alcoholgebruik of het effect van een urineweginfectie.

Wat lukt er wel nog? Kunnen we frailty voorkomen of uitstellen? Hoe maken we topics uit het traditionele schaamhoekje bespreekbaar?

Parels van kennis

In de feedback over vorige edities lazen we veel positieve reacties over de verscheidenheid van het aanbod. Daarnaast bleek er vraag naar langere sessies in kleine groepen, waarin enkele topics uit het verleden intensief aan bod komen.

Daarom organiseren we dit jaar enkele extra workshops, parallel aan het gewone congresprogramma:

  • zondag 5/4 om 9 uur: reanimatie, Lenie Jacobs;
  • zondag 5/4 om 11 uur: reanimatie, Lenie Jacobs;
  • dinsdag 7/4 , hele voormiddag: communicatie en conflictmanagement, Els Van den Bempt.

We werken telkens in groepjes van 10. Dat betekent dat de eerste dertig geïnteresseerden van het dertigste IWC-congres zich kunnen aanmelden voor één workshop. 

Ook 10 niet-artsen krijgen de kans om een reanimatiecursus te volgen:

  • zondag 5/4 om 9 uur, hele voormiddag, Sofie Vandormael.

Wees er snel bij, want wie eerst komt, eerst maalt. Zo was het al in de middeleeuwen, zo is het ook bij ons.

Als deze formule in de smaak valt, maken we er graag een IWC-traditie van. Meteen een troost voor wie deze keer net buiten de prijzen valt: volgend jaar krijg je wellicht een nieuwe kans. 

 

 

 

 

Publicatie datum
12 dec 2019